Най-накрая изследователите разкриха тайната на шоколада. И по-точно какво го прави толкова неустоим за хората.

Натуралният шоколад, щастието и колко точно ни трябва на ден, за да бъдем щастливи

Точната рецепта за шоколад и щастие

Колко малко му трябва на човек

Според ново проучване от университета в Лийдс, Англия, в основата на желанието ни е усещането от начина, по който шоколадът се топи в устата. Специалистите стигат до това заключение, следвайки всяка стъпка в процеса на ядене на сладкото изкушение. Удовлетворението, което получаваме, идва най-вече от начина, по който езикът и слюнката взаимодействат със съдържанието на мазнини в шоколада.

В тази връзка изследователите заключават, че съдържанието на мазнини във вътрешността на шоколада има доста по-ограничена роля. Затова то може да бъде намалено, без да оказва влияние върху вкусовите усещания от шоколада. Т.е. от значение са мазнините, които първо докосват вкусовите ни рецептори.

Снимка 603708

Източник: iStock

Авторите на изследването започват да разработват ново поколение шоколади, като концентрират съдържанието на мазнини във външния им слой и намаляват количеството във вътрешната част. Тестовете се провеждат с твърд тъмен шоколад върху изкуствена 3D повърхност, наподобяваща език, проектирана в университета в Лийдс.

"С разбирането на физическите механизми, които се случват, когато хората ядат шоколад, вярваме, че може да разработим следващо поколение, което предлага ново, по-наситено усещане на вкуса, а същевременно е по-здравословно", каза д-р Сиаваш Солтанахмади, автор на изследването.

Но предвид факта, че новото поколение шоколади тепърва все още се разработва, може да се замислим как да направим по-здравословен избор сред шоколадите, които са ни достъпни в момента.

Снимка 603706

Източник: iStock

Healthline съветва да се спираме на тъмния пред млечния шоколад, тъй като ползите от от него са свързани с какаовите зърна и съдържащите се в тях флавоноиди - антиоксиданти, които помагат на тялото да функционира ефективно и предпазват клетките от увреждане.

За да извлечем ползите от естествените флавоноиди в шоколада, добре е да избираме този с 70 или повече процента съдържание на какао. Разбира се, в него има и по-ниско съдържание на захар.

Портокали, мед, банани и любимите храни, които може да изчезнат

Любимите храни, които може да изчезнат

Само климатичните промени ли са виновни

Шоколадът, който дори е добре да избягваме, е белият. Въпреки името си, той не съдържа никакво какао. За сметка на това е пълен със захар, а ползата от него е малка или никаква.