Между 8 и 10 хиляди - дълги години се смяташе, че това е "вълшебният" брой крачки, които да правим на ден, за да бъдем здрави и да живеем по-дълго. Ново проучване обаче показва, че броят им е силно преувеличен.

Деменция, ходене пеша и броят на крачките, които намаляват вероятността от болестта

Още един начин да се предпазим от деменция

Как да намалим сами риска от болестта

По малко от 5 хиляди също ни вършат работа, ако искаме да намалим риска да си отидем по-рано заради заболяванията, от които страдат възрастните хора. 2300 крачки на ден са достатъчни за здраво сърце и кръвоносни съдове.

Това установява ново изследване на Медицинския университет в Лодс, Полша и Института "Джон Хопкинс" в САЩ. То затвърждава тезата, че ходенето е полезно за всички възрасти, но най-много ползи се забелязват при хората под 60 години.

Снимка 635251

Източник: iStock

"Вярвам, че винаги трябва да подчертаваме, че промените в начина на живот, включително диетата и упражненията, които са главният герой на нашия анализ, могат да бъдат поне толкова за намаляване на сърдечно-съдовия риск и удължаване на живота от лекарствата", казва проф. Масей Банач от Лодс пред ВВС.

Медията припомня данните на Световната здравна организация, според които липсата на физическа активност е отговорна за 3.2 милиона смъртни случая по света за година.