Eдна от най-достъпните и любими храни, които можем да поръчаме с доставка до вкъщи, е пицата. И точно заради това често се случва да прекалим с количеството и накрая да се сдобием с почти половин кутия останала пица след вечеря.
Какво правим с нея? Естествено, че не я хвърляме, а ще я притоплим за следващо хапване. Но, понеже кутията е прекалено голяма, често оставяме пицата върху кухненския шкаф за през нощта.
В крайна сметка голяма част от пицата е тесто и доматен сос, за които няма проблем да не са в хладилника, нали така? Оказва се, че всяка сготвена храна може да се превърне в хранителен риск, когато се съхранява на стайна температура.
![Снимка 647791](https://webnews.bg/uploads/images/91/7791/647791/640x.jpg?_=1704190349)
Източник: iStock
Причината за това, че бактериите, които могат да причинят стомашно неразположение в най-добрия случая, започват да се развиват в храната 20 минути след сервирането й. Когато тя е преседяла няколко часа или цяла нощ е ясно, че въпросните бактерии вече са я населили.
Ето и къде те се развиват най-бързо. Тестените продукти като хляб и бисквити съдържат малко протеин, но пък имат консерванти под формата на сол и захар, затова могат да се съхраняват извън хладилника.
![Снимка 533293](https://webnews.bg/uploads/images/93/3293/533293/640x.jpg?_=1622711507)
Източник: iStock
Пицата обаче, освен тесто, съдържа сосове, сирена, месни продукти, зеленчуци - влагата в тях, както и млечното съдържание на сирената, ги прави много добра среда за развитие на салмонела и ешерихия коли. Затова е препоръчително веднага след вечеря да приберем пицата в плътно затворен контейнер в хладилника, пишат Delish.