Eдна от най-достъпните и любими храни, които можем да поръчаме с доставка до вкъщи, е пицата. И точно заради това често се случва да прекалим с количеството и накрая да се сдобием с почти половин кутия останала пица след вечеря.

Защо да не държим супа или бульон извън хладилника

Защо да не оставяме супата извън хладилника

По чисто здравословни причини

Какво правим с нея? Естествено, че не я хвърляме, а ще я притоплим за следващо хапване. Но, понеже кутията е прекалено голяма, често оставяме пицата върху кухненския шкаф за през нощта.

В крайна сметка голяма част от пицата е тесто и доматен сос, за които няма проблем да не са в хладилника, нали така? Оказва се, че всяка сготвена храна може да се превърне в хранителен риск, когато се съхранява на стайна температура.

Снимка 647791

Източник: iStock

Причината за това, че бактериите, които могат да причинят стомашно неразположение в най-добрия случая, започват да се развиват в храната 20 минути след сервирането й. Когато тя е преседяла няколко часа или цяла нощ е ясно, че въпросните бактерии вече са я населили.

Ето и къде те се развиват най-бързо. Тестените продукти като хляб и бисквити съдържат малко протеин, но пък имат консерванти под формата на сол и захар, затова могат да се съхраняват извън хладилника.

Снимка 533293

Източник: iStock

Пицата обаче, освен тесто, съдържа сосове, сирена, месни продукти, зеленчуци - влагата в тях, както и млечното съдържание на сирената, ги прави много добра среда за развитие на салмонела и ешерихия коли. Затова е препоръчително веднага след вечеря да приберем пицата в плътно затворен контейнер в хладилника, пишат Delish.