Пицата с ананас се смята за един от най-лесните начини да вбесиш италианец. Точно както да чупиш спагетите, преди да ги сложиш да се варят, или да направиш сос Карбонара със сметана. Но винаги има изключения и в случая то е дело на пицаря Джино Сорбило.

Как се прави пица с рекордните 1001 сирена

Как се прави пица с рекордните 1001 сирена

Нагледен пример от Франция

Наскоро той добави към менюто на ресторанта си на улица Via dei Tribunali в Неапол нов вид пица - Маргарита с ананас на цена седем евро. Първоначално той не е вдигал много шум около новото попълнение и се оказало, че много хора си го поръчват и го харесват. Но когато споделил за пицата в профилите си в социалните мрежи, веднага се намерили и много критици.

Пицата на Сорбило обаче е много по различна от пица Хавай, която се предлага навсякъде по света. Той залага не на доматен, а на сметанов сос за основа, което цялостно променя вкуса. Защото, според него, това е основната причина хората да не харесват пицата с ананас - доматът също е плод и киселинността на двата няма как да създаде добър вкус.

А ананасът върху пицата преминава специална обработка, преди да се озове върху пицата. Той се запича предварително на фурна, след което се охлажда. При повторното си изпичане той придобива карамелен вкус. Върху тестото се слага и пушена провола, маслиново масло и босилек. А след изпичане се поръсват стърготини от двата вида сирене какорикота - козе и биволско.

Собрило не крие, че е създал своята Маргарита с ананас, за да се "бори с предразсъдъците относно храната". И го прави именно на историческата улица в Неапол с над 3000-годишна история, където се твърди, че човек може да опита най-добрата пица в света.

Къде в Европа (но извън Италия) правят най-добрата пица

Къде в Европа (но извън Италия) правят най-добрата пица

Изборът на италианците

Той е разочарован от факта, че хората следват общобитуващото мнение и лесно осъждат някои съставки и начини на приготвяне на храна, само защото не са се използвали до преди няколко години. Но е готов да сервира своята пица с ананас на всеки, който не се притеснява да експериментира и да опитва нови вкусове, цитират го от CNN.