Особено популярен в последно време са хранителните режим, които наблягат на консумацията на богати на протеин храни. Добре знаем, че той се съдържа в яйцата, млечните и бобовите храни, както и месото. Всички те са чудесни и имат много ползи за здравето, но можем ги разнообразим и с друга богата на протеин храна, която да хапваме всеки ден и то в комбинация с почти всичко.
Една от най-подценяваните високопротеинови храни е таханът. Той е не само е вкусен, но и богат също на минерали, здравословни мазнини и антиоксиданти.
Прави се от белени и смлени сусамови семена. Има мека и кремообразна консистенция, която се получава при смесването с различни видове масло, например маслиново или от авокадо.
Вероятно е таханът да ни е познат като основна съставка в хумуса. Но присъства и в други класически ястия от Близкия изток, както и в Северна Африка, и части от Азия. Негово предимство е, че върви чудесно в комбинация и със солени, и със сладки храни. А много са и ползите за здравето, които има.

Източник: iStock
Сусамовият тахан е богат на протеини, но съдържа и други полезни за здравето вещества
Колко полезен за здравето е таханът
Таханът е богат на протеини, здравословни мазнини и съдържа основни минерали като калций, селен, желязо и цинк. И още:
- съдържа антиоксиданти, най-вече лигнани като сезамин, които помагат срещу вредата от свободните радикали в тялото;
- има противовъзпалителни свойства;
- консумацията му може да намали риска от някои заболявания, включително диабет тип 2;
- може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане, лошия холестерол и триглицеридите, като по този начин предпазва от сърдечно-съдови заболявания;
- има антибактериални свойства;
- антиоксидантите в тахана предпазват мозъчните клетки, като предпазват от развитието на дегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер;
- предпазва чернодробните и бъбречните клетки.

Източник: iStock
Хумусът е една от най-популярните храни, чиято основна съставка е тахан
Таханът е полезен за всеки човек, с изключение на алергичните към сусам. Полезно е да знаем също, че заради неговото съдържание на омега 6, е важно да го съчетаваме с храни, богати на омега 3 - така избягваме евентуално възпаление в тялото.
Как за използваме тахана в кухнята
Таханът е вкусен, универсален и лесен за използване в различни рецепти, включително като заместител на млечни продукти, масло или сметана. Подходящ е за закуска, намазан върху крекери или препечен хляб с резенчета банан, мед и щипка канела отгоре. Друга идея е с него да си забъркаме мюсли или гранола с пресни плодове.
За обяд пък може да го добавим като дресинг към салата, а за вечеря да комбинираме с него зърнени храни, като кафяв ориз, лимец, овес или ечемик, както и бобови - например нахут, грах и боб. Вкусът му отива също и на печени или задушени зеленчуци, дори и тиква. Пастата, рибата и пилешкото месо, особено с мисо и лимон, са друго интересно предложение, пише Vogue.