Толкова убедени сме, че всеки знае коктейла Мартини, колкото е и сигурно, че не се знае къде точно той се появява за първи път. Е, това, което със сигурност можем да кажем е, че това се случва някъде през XIX век, когато все повече бармани започват да експериментират с джин и вермут.
Друго интересно покрай този иначе вечен коктейл е, че той невинаги е бил такъв, какъвто го познаваме днес. Всъщност първоначално мартинито е било сладко. В рецептата от книгите за коктейли по това време редовно е присъствал италиански (сладък) вермут.
Чак през следващия век коктейлът започва да се приготвя по начина, по който и днес. И макар да не изисква много съставки, за да ни се получи по най-добрия възможен начин, е добре да имаме предвид някои определени тънкости.
Източник: iStock
Като за начало, всяка отделна съставка трябва да е висококачествена. Съотношението може да варира, но стандартната рецепта за сухо мартини обикновено залага на между четири и осем части джин към една част вермут.
Тук е моментът да уточним, че това, което отличава сухото мартини е съотношението между двата вида алкохол - по-малко е вермутът, а повече - джинът, което съответно го прави по-изразено и силно. Който и вариант да е предпочитаният от нас обаче, не бива накрая да пропускаме да добавим и битера.
Препоръчително е мартинито да се разбърка (поне 20-30 секунди) при добавянето на съставките, а не да се разклаща в шейкъра. Прецеждането обаче е задължителна стъпка. И ако наистина искаме да сме прецизни и да се придържаме към класиката, си струва да подберем мартини чаша и да гарнираме готовия коктейл с лимонова кора или зелена маслина.
Източник: iStock
А ето я и рецептата с точното съотношение за сухо мартини според Liquor.
Какво ни трябва
- 75 мл джин
- 15 мл сух вермут
- 1 капка портокалов битер
- лимонова кора за украса
Какво ги правим
Всички съставки сипваме в смесителна чаша с лед и разбъркваме, докато се охладят много добре. Прецеждаме в предварително охладена коктейлна чаша, в която обаче не слагаме лед. Накрая по желание добавяме лимонова кора за украса.