Физ (fizz) коктейлите винаги включват три основни съставки - сок от цитрус, захар и газирана вода. Ако това ни напомня на сауър, към който е добавена сода, значи имаме доста добър нюх, защото физ коктейлите са именно това. Те, както и сауърите, често съдържат и яйчен белтък.
Специално рецептата за коктейла Gin Fizz се появява в печатното издание The Bartenders Guide на Джери Томас през 1876 г. Още тогава е свързван с коктейла Tom Collins, на когото може да бъде "братовчед", тъй като е негова пенлива и мехурчеста версия.
Няколко години след като е включен в книгата, Gin Fizz става доста популярен. Не след дълго се разпространяват и базираните на него Golden Fizz (с добавен яйчен жълтък) и Silver Fizz (с добавен яйчен белтък).
И трите разновидности се радват на особена популярност в Щатите през първите няколко десетилетия на XX век, до навлизането на Сухия режим. Най-известната вариация на Gin Fizz обаче остава Ramos Gin Fizz, за която са характерни сметана и вода от портокалов цвят. Тази изобретена в Ню Орлиънс версия също е популярна и освен това е доста "по-изискана" от оригиналния Gin Fizz.
Не бихме пропуснали да споменем и Sloe Gin Fizz, който пък включва тръпчив джин с нотки на горски плодове и си спестява яйчения белтък.
Но тъй като все пак представяме класическия Gin Fizz, най-напред полюбопитствахме за неговата рецепта. Ето каква е тя според Liquor.
Какво ни трябва
- 60 мл джин
- 30 мл лимонов сок, прясно изцеден
- 22 мл захарен сироп
- 1 яйчен белтък
- 30 мл газирана вода
Какво ги правим
В шейкър (без лед) сипваме джина, лимоновия сок, захарния сироп и яйчния белтък. Разклащаме енергично за около 15 секунди. След това добавяме три-четири кубчета лед и отново разклащаме енергично, докато се охладят добре всички съставки. Прецеждаме два пъти в охладена висока чаша и допълваме с газирана вода.