Ежедневно чуваме за различни хранителни вещества, които е важно да си набавяме заради техните ползи за организма и здравословното ни състояние. Някои от тях са по-популярни от други, а сега е време да научим малко повече за ликопена.

Косопадът, липсата на хранителни вещества и как да си ги набавим с яденето

Храните, с които да преборим косопада

Защото красотата идва отвътре

Той е каротиноиден пигмент, който придава цвета на червените плодове и зеленчуци като домати, диня, капия, червен грейпфрут и други. Той е и мощен фитонутриент (съединение, което се открива в растенията) с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Ето и кои са основните ползи от него.

Можем да го намерим в най-големи количества в свежите плодове и зеленчуци, като важно предупреждение е, че с премахването на кожата и семките им, намаляваме и неговото количество.

Снимка 480229

Източник: iStock

Антиоксидант

Ликопенът е един от най-мощните антиоксиданти, който можем да си набавим с растителна храна. Той защитава ДНК-то, протеините и липидите от окисление, а клетките - от свободните радикали, които предизвикват тяхното стареене. Ефективно премахва оксидативния стрес в организма.

Сърдечно здраве

Според различни клинични изследвания консумацията на домати, които са най-богати на ликопен, има кардиопротективни ползи. Те се изразяват най-вече в регулиране на холестерола, цитокина и кръвния поток, както и на кръвното налягане в здравословни граници. 

Кожа

Знаем, че антиоксидантите като витамин С са важни за поддържането на здрав и сияен вид на кожата. Учените обаче отдавна са установили, че ликопенът и бета-каротинът са основните каротеноиди, намиращи се както в кожата, така и в плазмата, което обяснява защо те често се използват в продуктите за грижа.

Ползите от ликопена идват именно от качеството му да се бори със свободните радикали и стареенето на клетките. Освен това той подобрява способността на тялото да се защитава от слънцето, което също е враг на красивата и млада кожа. Но не бива да му се доверяваме изцяло, а отново трябва да нанасяме слънцезащитен крем преди всяко излизане, предава MindBodyGreen.

Снимка 561313

Източник: iStock

Очи

Добре знаем, че бета-каротинът е много полезен за здравето на очите и за доброто зрение. Е, ликопенът е също толкова ефективен и не бива да го подценяваме. Той доказано подпомага зрението в по-напреднала възраст и предпазва от възпаления.

Мозък

Според различни изследвания ликопенът и други каротеноиди поддържат здравето на мозъка и защитават нервната система. Ликопенът действа стимулиращо на способността да учим и на паметта. Благодарение на антиоксидантните си свойства намалява оксидативния стрес в мозъчните тъкани. Неговите невропротективни свойства включват също подпомагане на баланса на цитокини (протеини на имунната система).

Кости

Да, за тяхното добро здраве е необходимо да приемаме достатъчни количества калций и витамин D. Но и ликопенът има своите ползи. Според различни изследвания диетите с висока консумация на плодове и зеленчуци (особено богати на антиоксиданти) имат положителен ефект върху минералния състав на костите.

Човешката еволюция, мъдреците, допълнителните кости и как се променяме в последните години

По-малко зъби и повече кости - новата микроеволюция

Промените не спират

Специално редовният прием на ликопен води до повишено общо минерално съдържание на костите и костна плътност, които са ключови показатели за здравето на костите. Ликопенът е особено важен в периодите на растеж и развитие, както и в напреднала възраст, когато нуждите са по-големи.