Консумирани в умерени количества, ядките съвсем спокойно могат да присъстват ежедневно в менюто ни. Кашуто обаче често е подценявано и пренебрегвано за сметка на орехите, лешниците и бадемите. Но както всички останали видове ядки, то също носи ползи за здравето.

Орехите, бадемите и кои са най-здравословните ядки

Кои са най-полезните ядки

И защо да ги консумираме редовно

Ето пет добри причини по-често да ядем кашу.

Подобрява здравето на сърцето

Кашуто е сред ядките, които се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Този благоприятен ефект вероятно се дължи отчасти на съдържанието на моно- и полиненаситени мазнини, които са полезни за сърцето. И когато ги консумираме вместо храни, богати на наситени мазнини, полезните могат да подобрят холестерола ни.

Помага за контролиране на теглото

Ако избягваме ядките заради многото калории, е добре да имаме предвид следното: когато ядем кашу, може да не усвоим всичките му калории. Смята се, че това се получава благодарение на фибрите, които улавят част от мазнините и спомагат за извеждането им от тялото. Освен това кашуто подпомага храносмилането, държи ни сити за по-дълго и съдържа по-малко захар.

Снимка 703518

Източник: iStock

Подобрява кръвната захар

Диабетиците също няма причина да се лишават от ядки, включително кашу. То е с ниско съдържание на въглехидрати и със съдържанието си на протеини, фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти се отразява благоприятно на кръвната захар. Когато заменим рафинираните въглехидрати с кашу, може да понижим и нивата на инсулин.

Подпомага здравето на костите

Здравето на костите далеч не е свързано само с калция. Хранителни вещества като витамин К, магнезий и фосфор са също от ключово значение. Именно тях ги има в кашуто.

Съдържа антиоксиданти, които предпазват от заболявания

Кашуто е особено богато на антиоксиданти, най-вече полифеноли и флавоноиди. Тези мощни съединения помагат в борбата с възпалението и предпазват тялото от оксидативния стрес, който може да доведе до хронични заболявания, включително на сърцето, както и рак. Цинкът, който също се съдържа в кашуто, пък осигурява подкрепа за имунната система.

8 от най-богатите на протеин ядки, които да ядем

8 от най-богатите на протеин ядки, които да ядем

И с какви ползи за здравето се отличават

Единственото съображение при консумирането на кашу е за хора, които са имали или имат камъни в бъбреците. Те трябва да внимават с този вид ядки заради високите нива на оксалат, пише Eating Well.