Консумирани в умерени количества, ядките съвсем спокойно могат да присъстват ежедневно в менюто ни. Кашуто обаче често е подценявано и пренебрегвано за сметка на орехите, лешниците и бадемите. Но както всички останали видове ядки, то също носи ползи за здравето.

Орехите, бадемите и кои са най-здравословните ядки

Кои са най-полезните ядки

И защо да ги консумираме редовно

Ето пет добри причини по-често да ядем кашу.

Подобрява здравето на сърцето

Кашуто е сред ядките, които се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Този благоприятен ефект вероятно се дължи отчасти на съдържанието на моно- и полиненаситени мазнини, които са полезни за сърцето. И когато ги консумираме вместо храни, богати на наситени мазнини, полезните могат да подобрят холестерола ни.

Помага за контролиране на теглото

Ако избягваме ядките като цяло заради високото им съдържание на калории, е добре да имаме предвид следното предимство на кашуто. А именно, че когато го ядем, може да не усвоим всичките му калории. Смята се, че това се получава благодарение на фибрите, които улавят част от мазнините и спомагат за извеждането им от тялото. Освен това кашуто подпомага храносмилането, държи ни сити за по-дълго и съдържа по-малко захар.

Снимка 703518

Източник: iStock

Подобрява кръвната захар

Диабетиците също няма причина да се лишават от ядки, включително кашу. То е с ниско съдържание на въглехидрати и се отразява благоприятно на кръвната захар със съдържанието си на протеини, фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти. Когато заменим рафинираните въглехидрати с кашу, може да понижим и нивата на инсулин.

Подпомага здравето на костите

Здравето на костите далеч не е свързано само с калция. Хранителни вещества като витамин К, магнезий и фосфор са също от ключово значение. И именно всички те се съдържат в кашуто.

Съдържа антиоксиданти, които предпазват от заболявания

Кашуто е особено богато на антиоксиданти, най-вече полифеноли и флавоноиди. Тези мощни съединения помагат в борбата с възпалението и предпазват тялото от оксидативния стрес, който може да доведе до хронични заболявания, включително на сърцето, както и рак. Цинкът, който също се съдържа в кашуто, пък осигурява подкрепа за имунната система.

8 от най-богатите на протеин ядки, които да ядем

8 от най-богатите на протеин ядки, които да ядем

И с какви ползи за здравето се отличават

Единственото съображение при консумирането на кашу, е за хора, които са имали или имат камъни в бъбреците. Те трябва да внимават с този вид ядки заради високите нива на оксалат, пише Eating Well.