През лятото едни от храните, които най-често искаме да хапваме, са пресните плодове. Не всички обаче са еднакви - някои като малините и ягодите, се развалят бързо и често реално сме "на загуба", защото изхвърляме част от покупката си.
Един от ключовите начини да ограничим изхвърлянето на храна като избираме плодове, които се съхраняват дълго време. Ето 5 такива.
Ябълки

Източник: iStock
Ябълките са класика в купата за плодове. Те имат високо съдържание на пектин, който забавя омекването, както и естествен восъчен слой по кората, който предпазва от загуба на влага. Освен това отделят по-малко етиленов газ, което забавя зреенето им.
Съвет: На стайна температура издържат няколко седмици, но в хладилник остават свежи с месеци.
Цитруси

Източник: iStock
Портокали, грейпфрути, мандарини — всички те имат дебела кора, която действа като естествена бариера срещу външни влияния. Кората съдържа и антимикробни масла, които забавят развалянето.
Съвет: Трябва да ги съхраняваме на хладно и сухо място или в хладилника до осем седмици. Избягваме влажни среди, за да предотвратим образуване на плесен.
Грозде

Източник: iStock
Гроздето също има восъчен слой, който задържа влагата и предпазва зърната. Подобно на ябълките, то е чувствително към етилена и температурните условия.
Съвет: Най-добре да го държим в хладилник - така ще остане годно за консумация до няколко седмици.
Червени боровинки

Източник: iStock
Повечето горски плодове са нетрайни, но не и червените боровинки. Те имат висока киселинност и здрава обвивка, което ги прави по-устойчиви на разваляне.
Съвет: Препоръчително е да ги съхраняваме в затворен пластмасов съд в хладилника, за да намалим влажността. Така ще се запазват до две седмици.
Боровинки

Източник: Личен архив
Макар и по-нежни от червените си събратя, боровинките също имат сравнително дълъг срок на годност, благодарение на дебелата си кожа.
Съвет: Съхраняваме ги в плътно затворен контейнер в хладилника - така ще бъдат свежи 1-2 седмици, пишат Real Simple.