Когато пазарите и магазините изобилстват от свежи плодове и зеленчуци, е трудно човек да устои на желанието да си отнесе от всичко у дома.

Как да държим някои плодове и зеленчуци свежи за по-дълго

Как да държим някои плодове и зеленчуци свежи за по-дълго

Ето няколко съвета

Разбира се, пълноценното хранене с разнообразни свежи продукти е най-доброто за здравето ни, но не е изключено старанието ни накрая да доведе до голямо количество развалена и изхвърлена храна. Просто защото сме купили голямо количество, а свежите плодове и зеленчуци обикновено имат най-малка трайност.

За да удължим живота им и съответно да ги хапваме пресни по-дълго време, е важно как ги съхраняваме. А също от полза е и да знаем как да се възползваме максимално от тях, преди да е станало твърде късно и се наложи да ги изхвърлим.

Не съхраняваме и мием плодовете и зеленчуците правилно

Една от най-честите грешки, които хората вероятно не предполагат, че скъсява трайността на свежите плодове и зеленчуци, е измиването им преди да ги сложим в хладилника за съхранение. Вместо това е най-добре да ги измием непосредствено преди консумация. И все пак, ако решим да мием пресните продукти преди да се озоват в хладилника, след това трябва да ги подсушим добре, за да намалим риска от мухлясването им.

Снимка 713522

Източник: iStock

Освен това, не е препоръчително да третираме плодовете и зеленчуците със сапун или препарати. Предвид че са порести, тези хранителни продукти могат да поемат от опасните химикали. Достатъчно е да ги изплакнем старателно с вода.

Накисване в студена вода със сода за хляб също може да свърши добра работа. Съотношението е една чаена лъжичка сода за хляб на две чаши студена вода, след което накисваме за 12 до 15 минути, пише Good Housekeeping.

Плодове, зеленчуци и кои трябва да съхраняваме отделно в хладилника

Защо някои плодове и зеленчуци се развалят толкова бързо в хладилника

Кои плодове и зеленчуци трябва да съхраняваме отделно

Не оползотворяваме всяка част от плодовете и зеленчуците

Може и да не ни се струва естествено на пръв поглед, но всяка част от плодовете и зеленчуците може да бъде оползотворена и консумирана под някаква форма. Корите от краставици и дръжките на спанака например може да превърнем в смути с помощта на блендер. Не е тайна, че обелките съдържат антиоксиданти и фибри, а стеблата са богати на витамини и минерали. И именно заради хранителната им стойност не заслужават просто да бъдат изхвърлени в кофата.

Снимка 713523

Източник: iStock

А в случай че не се очертава да консумираме плодовете и зеленчуците докато са още свежи, може да ги замразим, за да са ни подръка по-нататък. Същото може да направим и с вече споменатите обелки, листа, дръжки и стебла.