В последните години авокадото е издигнато в истинско култ от последователите на здравословното хранене. То може да не се отличава с вкус, но има висока хранителна стойност. Освен това е лесно за консумация и перфектна съставка за приготвяне на бързи и полезни сандвичи, салати, а дори и десерти.
Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, фибри, витамини и минерали. А ако го комбинираме с правилните съставки, може да извлечем още повече ползи от него. Ето и няколко предложения как да го направим.
Авокадо и яйца
С тях може да си направим супер разядка - и доста полезна. Яйцата са страхотен източник на протеин, холин и лутеин - все важни за правилното функциониране на мозъка и зрението ни вещества. А пък авокадото със своите полезни мазнини подпомага тяхното усвояване от организма. Затова бърканите яйца с авокадо или авокадо тостът са един наистина добър избор за закуска и не само.

Източник: iStock
Авокадо и чесън
Зеленчукът с характерен вкус и аромат със сигурност ще направи авокадото по-вкусно. Но и нещо повече - чесънът съдържа серни съединения, които подпомагат функцията на имунната система и имат противовъзпалителни свойства. А когато се комбинира с авокадото се получава ефективно средство за защита на сърдечно-съдовата система. Затова гуакамолето винаги трябва да бъде с чесън.
Авокадо и бобови
На пръв поглед може да ни изглежда странна комбинация, но само ще споменем салата с червен боб или нахут, в която да добавим авокадото. Или пък да си направим един хумус с авокадо. Така се получава перфектно балансиран микс, защото бобовите култури са богати на протеин, но бедни на мазнини и аминокиселини. И именно тях си набавяме със зеления плод.
Авокадо и зеленолистни
Зеленчуците като спанак, кейл и другите зеленолистни са богати преди всичко на мастноразтворими витамини. Именно затова си пасват перфектно с полезните мазнини в авокадото, които подобряват усвояването им от организма и така засилват ползите от тях. Най-лесно е да ги комбинираме в различни салати.

Източник: iStock
Авокадо и ядки и семена
Ленено семе, чия, ядки, бадеми и други подобни са много богати на омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето и мозъка. Мононенаситените мазнини предпазват тези киселини от окисляване и подобряват ефективността им. Затова винаги е добра идея да поръсим малко ядки върху авокадо тоста си например, пише Times of India.
Авокадо и пълнозърнести храни
Те са страхотен източник на фибри, витамини от групата В и минерали, които се комбинират повече от добре с полезните мазнини в авокадото. И заедно са ефективни в регулирането на нивата на холестерол, подобряването на храносмилането и осигуряването на енергия за целия ден. Най-лесно е да ги съчетаем в пълнозърнест авокадо тост.
Авокадо и шоколад
И за десерт една наистина вкусна и много полезна комбинация. Най-добре е да заложим на натуралния шоколад, който е с високо съдържание на флаваноиди - мощни антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето и подобряват настроението. А полезните мазнини в авокадото ги правят още по-ефективни, защото подпомагат абсорбирането им. Затова един от най-здравословните десерти е смути с шоколад и авокадо или пък авокадо мус с шоколад.