Ленът е растение, познато и използвано от хората от древни времена, а лененото семе е една от най-старите познати култивирани култури. През вековете намира употреба както в медицината и козметиката, така и за директна консумация. От семената на растението може да се направи брашно или да се извлече масло, а може и да се консумира директно.

Лененото семе е богат източник на фибри, полезни растителни мазнини и мастни киселини, сред които омега-3, омега-6 и омега-9. Не е за подценяване и високото съдържание на антиоксиданти - витамините С, Е и А. Всички те правят малките семки толкова полезни. Ето и за какво.

Холестерол

Консумацията на ленено семе под каквато и да е форма спомага за за регулиране нивата на холестерола в здравословни граници, както и за понижаване на "лошия" холестерол. Според изследване от 2015 г., по 30 грама на ден за един месец намалява холестерола с 11%.

Снимка 510108

Източник: iStock

Сърдечно здраве

Благодарение на мастните киселини и антиоксидантите в състава си, лененото семе ни предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система. Освен това, тези вещества се борят с възпаленията и намаляват омазняването на черния дроб.

Стомашни проблеми

Лененото семе има високо съдържание на фибри - два грама в една супена лъжица, като те са както разтворими, така и неразтворими. Вторият вид подпомага чревната дейност и предотвратява запек, докато разтворимите подобряват храносмилането.

Хормони

Лененото семе е най-богатият хранителен източник на лигнани. Това са растителни хранителни вещества, познати още като фитоестрогени. Те имат сходна структура с женския полов хормон естроген и предизвикват подобни на него реакции в организма.

С това лигнаните редуцират риска от ракови заболявания на хормонална основа - като рак на гърдата, на маточната шийка, на яйчниците, на простатата. В една супена лъжица от лененото семе се съдържат 31.5 мг. от тези вещества.

Снимка 510109

Източник: iStock

Те също така имат антиоксидантни свойства и предпазват клетките от оксидативен стрес. А това от своя страна отново е вид защита от диабет и сърдечно-съдови заболявания, предава Insider.

Кръвна захар

Фибрите в лененото семе имат още един положителен ефект - спомагат за регулирането на нивата на кръвната захар като забавят усвояването от организма на захарта от храните, които консумираме. Така се намалява рискът от развитие на диабет тип 2 с близо 20% за един месец при консумация на 10 гр. ленено семе на ден.

Как да го консумираме

Препоръчителното дневно количество ленено семе, което да консумираме, е между две и пет супени лъжици. Важно е да увеличим и приема на вода, за да избегнем нежелани последствия, като подуване и газове.

Снимка 510107

Източник: iStock

За да вземем най-доброто от лененото семе, най-добре е да го консумираме смляно, защото организмът ни не може да преработи така успешно целите семена, съответно и да усвои хранителните вещества.

Световният трезор за семена, Свалбард, Орео и една история за семена и бисквитки

Да идва краят на света, готови сме

Два трезора с всичко, от което ще имаме нужда след апокалипсис

Смлените семена можем да добавим в смутито си или в малко количество кисело мляко. Можем да ги поръсим върху салати, супи и други ястия или да ги използваме като галета.