Появилият се в края на декември 2019 г. неизвестен досега коронавирус, наречен 2019-nCoV, е родственик на други два опасни вируса, SARS-CoV и MERS-CoV, които са отнели живота на стотици хора през последните 17 години.

Към тяхното семейство спадат и други коронавируси, които причиняват леки симптоми на настинка и са безобидни, но за разлика от тях, новият вирус, SARS и MERS засягат както горните, така и долните дихателни пътища, т.е. причиняват смъртоносна пневмония.

Общото между трите вируса е, че първоначално те са засягали само животни. Но в организма на тези животни възникват разнообразни мутации във вируса, които в даден момент го правят способен да заразява и хора.

При SARS и MERS всичко тръгва от прилепите, а междинен гостоприемник са били бозайниците хималайски цивети и камилите. Именно от тях са били заразени и първите хора и вирусите са започнали да се разпространяват между нас. Така, 2019-nCoV се явява третият такъв случай.

Снимка 463228

Източник: iStock

Бързо стана ясно, че общото между първите заразени с новия вирус хора е бил местен рибен пазар в град Ухан в Китай, на който освен риба и морски дарове, са се продавали всевъзможни видове месо и живи животни - магарета, прасета, пилета, камили, лисици, дори влечуги.

В нова публикация учените предлагат силни доказателства, че вирусът наистина е бил предаден на първите заразени хора от животно на този пазар. Те провели задълбочен биоинформатичен анализ на РНК последователността на новия вирус и установили, че източникът най-вероятно е змия.

Те смятат, че самите змии от своя страна са се заразили от прилепи. Все още остава неясно как вирусът следва да се е адаптирал от живот в топлокръвно към живот в студенокръвно животно.

Снимка 463229

Източник: iStock

Сега трябва в лабораторни условия да се потвърди, че наистина се е случило това. Но един от проблемите е, че пазарът е бил дезинфекциран и затворен, което прави много трудно откриването на конкретното животно, от което е тръгнала заразата.

В заключение можем да кажем, че това е просто поредният пример за опасността от консумацията на диви животни.

Китай, китайската нова година, коронавирусът и как се отразява на киноиндустрията

Кой изгуби 1 милиард долара заради коронавируса

Всички страдат от новия вирус