Всички говорим, че най-мръсното нещо, до което се докосваме всеки ден, са парите. Но ако се замислим, много повече контакт имаме със смартфона си, който, според учените, е седем пъти по-мръсен от тоалетната чиния. Гадно, а...

А във времето, в което всячески се опитваме да се предпазим от разпространението и заразяването с коронавирус, трябва да обръщаме особено внимание на хигиената не само на ръцете си, но и на устройството, което непрекъснато е в тях. Защото дори и да сме ги измили току-що, при контакт с телефона, отново сме потенциални вирусоносители.

В този случай сме истински късметлии, ако притежаваме смартфон, който е водоустойчив. Важно е да знаем с какъв сертификат е оценена тази негова функция. Най-разпространенията - ip68 ни позволява безпроблемно да го мием под течаща вода, като дори може да добавим малко сапун.

Снимка 471474

Източник: iStock

Ако миенето на телефона на мивката не е опция за нашия модел (защото ще е последното нещо, което ще можем да направим с него), то тогава трябва да намерим други начини за дезинфекция.

Коронавирусът, екраните на смартфоните и преносител ли са на заразата

Смартфонът - развъдник на коронавирус

Задължителните мерки, които трябва да изпълняваме

Как и колко често

Основното правило, което не бива да забравяме, е да бъдем нежни. Не бива да търкаме прекалено интензивно дори с мокра кърпичка с алкохолно съдържание, а просто внимателно да минаваме с нея.

Ако сме по-педантични на тема чистота, след всяко излизане може само леко да забърсваме телефона или пък да правим по-основно почистване вечер, след като се приберем.

Дисплеят е основната, най-голяма и най-докосвана част на всички смартфони. Тя има и способността да задържа вируси и бактерии до цели 96 часа - ако не бъдат премахнати принудително от там. 

Важно е да свалим защитния кейс, за да имаме пълен достъп до цялата повърхност. Него също трябва да почистим старателно, най-добре с вода и сапун.

Снимка 471475

Източник: iStock

С какво

В никакъв случай не използваме силни химикали (като белина например), както и абразивни продукти, които могат да надраскат дисплея. 

Най-добрият начин е да използваме нежна и чиста микрофибърна кърпа, която да напръскаме с антибактериален препарат (като тези, които използваме у дома). Може да я напоим и просто с малко сапунена вода, като внимаваме да не мокрим портовете и бутоните. Ако намерим кърпички за дисплеи и електроника с по-ниско съдържание на алкохол - също е добра идея.

Преди дни от Apple дадоха благословия на потребителите на iPhone да чистят устройствата си с продукти с до 70% съдържание на алкохол, но останалите марки не са потвърдили категорично, че това е безопасно.

Снимка 471476

Източник: iStock

UV светлина

В последните седмици тя се препоръчва всe по-често като унищожител на коронавируса. На пазара вече се предлагат и няколко устройства - PhoneSoap 3.0, CareBox и Sterilizer, които гарантират пълна дезинфекция на смартфона само благодарение на ултравиолетова светлина.

СЗО не я препоръчва за дезинфекциране на кожата, защото може да предизвика изгаряния, но все още няма достатъчно изследвания, които да докажат, че тези лъчи убиват всички вируси, в това число и COVID-19. Затова не бива да се доверяваме на 100% на тези устройства, пише Wired.