На 12 януари за пръв път бе съобщено за заразата от новия коронавирус в Китай. Тогава нямаше нито един случай на заразен извън страната. Само ден по-късно се разбра за пациенти в Тайланд и Япония. Последваха Южна Корея и САЩ.

Днес, почти три месеца по-късно, заразените с COVID-19 в световен мащаб са над милион. 193 страни са членове на Обединените нации. По данни от 2 април, 18 от тях все още не са съобщили за случаи на коронавирус на своята територия, според университета Джон Хопкинс.

Това са Йемен, Туркменистан, Тонга, Таджикистан, Южен Судан, Маршалски острови, Северна Корея, Кирибати, Лесото, Коморски острови, Микронезия, Науру, Палау, Самоа, Соломонови острови, Сао Томе и Принсипи, Тувалу, Вануату.

Кирибати

Източник: iStock

Кирибати

За някои стани изследователите имат съмнения, че съществуват нерегистрирани случаи на коронавирус - като Йемен и Северна Корея.

А общото между останалите е, че са островни държави, които имат малко население, както и малка посещаемост от туристи. Според данни на Обединените нации, седем от десетте най-малко посещавани места в света са се спасили от COVID-19 до този момент.

Тувалу

Източник: iStock

Тувалу

Основната причина за това е, че тези места са отдалечени от света. Например Науру е на 320 км разстояние от най-близката земя. Това е втората най-малка по площ държава след Монако, както и на второ място по население след Тувалу - едва 10 хиляди жители. Тук идват и едва 160 туристи за година, пише BBC.

"Пандемия: COVID-19”, Discovery Channel и документалният филм за коронавируса

Къде сбъркахме с коронавируса

Документалният филм "Пандемия: COVID-19" дава отговори на много въпроси

Така островите се оказват най-добрите изолатори във времена на пандемия. Въпреки това властите са нащрек, както и жителите. Тук има само една болница, прекалено малко сестри и никакви аспиратори. Затова дори само един случай на заразен може да се превърне в национална трагедия.