Неизвестните около новия коронавирус все още са много повече от категорично доказаните факти. До голяма степен те са свързани и с начините на предаване на заразата, както и с пътищата, по които тя се движи в тялото ни. Учените не спират с изследванията по темата, а едно от последните доведе до интересно откритие.

Група китайски учени провеждат научен експеримент в болница в провинция Хънан, която граничи с Ухан. В края на януари и началото на февруари те изследват семенната течност на 38 пациенти - лекуващи се и излекувани от COVID-19. Резултатите са публикувани преди дни в Journal of the American Medicine Association.

Според тях COVID-19 се открива не само в пробите на мъже, които имат активна инфекция, а и при тези, които са се възстановили от заразата. Вирусът е в семенната течност на шестима от 38-те мъже, което е около 16%.

Снимка 478643

Източник: iStock

Четирима са били на лечение в момента, а другите двама - вече излекувани. И шестимата мъже са на възраст между 20 и 50 години, предава Business Insider.

Тези резултати, макар и на базата на малка извадка, повдигат отново въпроса дали COVID-19 може да се предава и по полов път, щом живее и в семенната течност. А учените все още не се ангажират да дават категоричен отговор.

Необходими са още изследвания, за да се установи и как вирусът попада в тестисите. Предполага се, че това се случва заради недостатъчно сигурната бариера между кръвообращението и различни части на пениса.

Коронавирусът, мъжката плодовитост и има ли връзка между двете

Влияе ли коронавирусът на мъжката плодовитост

Какво поражда съмненията и има ли доказателства

Вирусите от групата SARS могат да предизвикат и възпаления в половата система на мъжа, които също да са предпоставка за попадането им в семенната течност. Това не е и толкова изненадващ научен факт, защото и редица други традиционни вируси са откривани по същия начин, но е доказано, че не се предават по полов път.