Допреди няколко месеца ежеседмично намирахме повод да се кахърим заради неетичните практики на събиране и печалба от лични данни на потребители, които упражняват почти всички водещи технологични компании.

Днес сме изправени пред ситуация, в която не просто хората не могат да кажат не, но съвсем доброволно приемат случващото се.

Предвид растящия брой заразени с коронавирус в световен мащаб и отсъствието на технологии от ранга на тези в Китай, западните правителства прибягват към строгото следене на локацията на хората през смартфоните им.

Снимка 472310

Източник: iStock

Тази седмица стана ясно, че Австрия, Италия, Израел и Виетнам наблюдават движението на хора чрез движението на смартфоните им, а малко по-късно Доналд Тръмп обяви официално, че администрацията му също иска да предприеме подобна тактика.

CNN съобщават, че Google разработва специална платформа за осъществяването на подобен тип наблюдение, но не става ясно дали тя има нещо общо със спорния проект на Verily, една от дъщерните компании на гиганта.

Verily, Google, коронавирусът и проблемът с новия сайт за следене на COVID-19

Проблемът с новия сайт на Google за следене на коронавируса

Кой и как ще има достъп до данните

Apple съобщи, че не участва в системата за следене, предаде Bloomberg.

Снимка 472311

Източник: iStock

Единственото смекчаващо обстоятелствата условие от гледна точка на потребителите е, че участниците в инициативата обещават, че събираните данните са анонимни и добре защитени.