През последните десетина дни стана ясно, че Verily - дъщерната компания на Google, се готви да пусне уебсайт, специално създаден за следене разпространението на коронавируса в САЩ.

Идеята е чрез него да се записват и следят провежданите тестове за коронавирус и да се води отчет за заболелите и проверените случаи.

Както можем да се досетим сами, става въпрос за събиране на невероятно количество изключително важни лични данни на, нека кажем просто... много американци.

Снимка 472139

Източник: GettyImages

Това подтикна петима американски сенатори да изпратят в сряда писмо с неудобни въпроси към Доналд Тръмп и централата на Google.

Те изискват повече информация и детайли за точния поток на данни и за начините, по които Google ще гарантира, че няма да има пробиви и че данните няма да бъдат ползвани за неетични цели или от трети лица.

Снимка 472137

Източник: iStock

Такова уверение едва ли ще дойде от Google обаче, тъй като компанията вече ясно обяви, че Verily споделя данните си със Salesforce в името на "доброто обслужване на клиенти", както и с "някои други трети компании".

Facebook, събирането на данни и как да изтрием историята, която платформата пази за нас

Как да изтрием данните, които Facebook събира за нас

От днес всеки може да го направи

От Google и Verily все още не са коментирали писмото официално.