Не отричаме, че сме мотивирани да влезем във форма и да се почистим от токсините. Затова и често ровим в интернет за различни полезни храни, които да включим в диетата си.

Медът, ежедневната му консумация и ползите за здравето

Причините да ядем мед всеки ден

Започваме от днес

Наскоро попаднахме на испанското издание Salto Al Dia, които препоръчват един бърз и лесен начин за по-добър метаболизъм - нашумелият напоследък чай от гъба комбуча.  Въпреки че има доста неприятен вкус, чаят спомага за по-добра работа на стомаха и има още редица ползи за здравето.

Всъщност комбуча по същество е плесен, образувана от множество микроорганизми. Популярността й - като едва ли не "лек за всичко", постоянно нараства. Според проучвания, направени в Русия, съставките на комбуча имат изразени антибиотични и пречистващи свойства.

Снимка 452584

Източник: iStock

Тя помага при понижен тонус, махмурлук, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне. Има благоприятен ефект за прочистване на кръвта, предотвратява образуването на газове, като съдейства при проблеми с безсъние, хемороиди и предменструален синдром. Комбуча укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й. (Все пак, нека не забравяме, че за всички тези проблеми е добре да се консултираме и с лекар специалист.)

Как да си направим чай от комбуча

За целта ни е необходима една комбуча, захар и черен или зелен чай. След като направим запарка на чая, добавяме захарта и разбъркваме до пълното ѝ разтваряне. След това трябва да оставим течността да се охлади до стайна температура (около 25ºС). Не бива да поставяме гъбата в гореща вода, защото умира, а с нея и ценните ѝ качества.

Снимка 452583

Източник: iStock

Важно е да използваме стъклен, а не метален съд, защото се образуват киселини, които биха могли да реагират с метал. След като добавим комбуча, потопена с тъмната страна надолу, покриваме с ленена кърпа отгоре и оставяме за 8-12 дни, за да протече ферментацията.

Получената смес на готовия чай от комбуча се съхранява в хладилник и може да се приема по три пъти на ден.

Джинджифилът, ползите от него и какво се случва, когато го консумираме всеки ден

Какво се случва, ако ядем джинджифил всеки ден

Един корен - много ползи