Медът е по-добрата алтернатива на захарта, натурален продукт без срок на годност и най-добрият приятел на топлия чай в студените есенни и зимни дни. Той е и единственият продукт, който съдържа в себе си всички необходими за нас хранителни вещества - витамини, ензими, минерали и вода.

Въпреки че го обичаме и предпочитаме, вероятно не сме съвсем наясно какви точно ползи получаваме от редовната консумация на мед. Ето какво се случва, ако хапваме пчелния продукт ежедневно.

По-чиста кожа

Общото мнение е, че сладките храни не влияят добре на кожата ни. Но това не важи за меда. Ако го консумираме в умерени количества, той е страхотен антиоксидант, който ни помага да изхвърлим токсините и се бори с бактериалните инфекции, които предизвикват акне например.

Освен да ядем по една лъжичка на ден, можем да използваме меда и за външна хидратация на кожата или като скраб в комбинация с друг натурален продукт.

Снимка 446255

Източник: iStock

Редуциране на теглото

Ако искаме да отслабнем, трябва да се лишим от всички захарни изкушения. Но медът е този, с който можем да прегрешаваме ежедневно. Захарта в него има различен състав и забързва метаболизма, което си е един наистина голям плюс.

А бонусът са всички витамин, фибри и протеини, които правят меда още по-полезен. Можем да го комбинираме с топла вода, лимонов сок или канела, за да подсилим ефекта върху обмяната на веществата. Една лъжица мед преди лягане също е добра идея.

Понижаване на холестерола

Холестеролът е от съществено значение за редица функции на организма. Повишените му нива са предпоставка за развитие на сериозни заболявания. А медът е добър начин за естествено регулиране на холестерола, благодарение на всички полезни вещества в състава му.

Снимка 446256

Източник: iStock

По-здраво сърце

Учените са категорични, че антиоксидантите в състава на меда подобряват здравето на сърцето и предпазват кръвоносните съдове. Те са в най-голямо количество в по-тъмните видове мед.

Дори само една чаша вода с лъжица мед на ден е достатъчна, за да редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания и да регулира кръвното, пише Bright Side.

По-добра памет

Ако усещаме, че сме загубили възможността си да се концентрираме, значи имаме нужда само от едно - от мед. Той се бори със стреса, а в следствие от това - подобрява и паметта ни. При възрастните хора ежедневната консумация на пчелния продукт намалява риска от развитие на Алцхаймер или деменция.

Снимка 446257

Източник: iStock

По-добър сън

Консумацията на мед намалява нивата на инсулин в организма, което подпомага отделянето на серотинин. Той е пряко свързан с хормона на съня мелатонин. Една лъжичка мед преди сън ще ни осигури по-дълга и качествена почивка.

По-здрав стомах

Медът има силно антисептично действие. Затова се препоръчва консумацията му на празен стомах с цел превенция на нарушения в храносмилането. Докато преминава през храносмилателната система, медът убива и бактериите по пътя си.

Ако ни стане тежко от преяждане, можем да изпием една чаша топла вода с лъжица мед, за да подобрим храносмилането.

Соковете, медът, зърнените закуски и кои храни и напитки да не даваме на децата

Храните и напитките, които вредят на децата

Колкото и да са им вкусни

По-малко напрежение

Консумацията на мед има почти моментален отпускащ ефект. Той се абсорбира бързо от организма и действа пряко на нервната система и редуцира стреса.