Джинджифилът определено не е по вкуса на всеки, но пък е толкова полезен, че сме готови да направим компромис със сетивата си, само и само да се възползваме от всичките му позитиви.

Дали ще го консумираме на чай, на прах или ще го хапваме настърган или сушен, ако това се превърне в наш ежедневен ритуал, ще станем свидетели на следните промени в тялото си.

Киселини

Те, заедно със стомашния рефлукс, са все по-често срещано явление. В повечето случаи киселините са пряко свързани с храната, която сме консумирали през деня. А за да се избавим от тях, най-често прибягваме до лекарства.

По-лесният начин да ги предотвратим пък е да консумираме джинджифил всеки ден. Независимо дали на чай или като част от храненето ни, той ще ни избави и от рефлукса, и от киселините.

Снимка 451408

Източник: iStock

Стомашен дискомфт и храносмилане

Джинджифилът не просто потушава киселините, но може да успокои и гаденето. Затова се препоръчва преди път - ако ни става лошо, докато се возим. Бременните също могат да го използват срещу сутрешно гадене.

Джинджифилът може да пребори и вредните бактерии в стомашната флора, които могат да предизвикат неразположения и диария.

Коренът стимулира отделянето и на слюнка, което е от съществено значение за доброто храносмилане.

Възпаления

Именно те стават причина за редица заболявания. Възпалителни процеси могат да се появят навсякъде в тялото, а джинджифилът е естествен начин да се борим с тях.

Той е подходящ за облекчаване както на моменти наранявания, така и на хронични възпаления, какъвто е артритът например. За най-добри резултати се препоръчва ежедневна консумация.

Снимка 451406

Източник: iStock

Рак

От години учените се интересуват от противораковите свойства на джинджифила. Според някои изследвания, той се справя по-добре с унищожаването на раковите клетки при заболяване на яйчниците и шийката на матката дори и от химиотерапията.

Джинджифилът има превантивен ефект и за възпаления на дебелото черво и тънките черва, като по този начин намалява риска от развитието на ракови заболявания. Ако се консумира достатъчно често, разбира се.

Главоболие

И тук на преден план излиза противовъзпалителният ефект на корена. Той действа както повечето хапчета за глава, но е с напълно натурален състав. Учени са установили, че консумирането на джинджифил всеки ден намалява пристъпите на главоболие и мигрена, пише Health & Human Research.

Снимка 451410

Източник: iStock

Килограми

Освен всички изброени дотук ползи, джинджифилът има още една - помага в борбата с килограмите. Тялото складира мазнини в резерв, които предпочита да не гори, дори по време на усилени тренировки, и това е негов защитен механизъм.

Ние обаче можем дa му противодействаме... с джинджифил. Ако се храним нормално, но не спортуваме, доста вероятно е метаболизмът ни да е забавен. Коренът със специфичен вкус обаче успява да го регулира в нормални нива.

Джинджифилът, джинджифиловото масло и ползите от него

Защо да ползваме джинджифилово масло

Един продукт - много употреби

Мускулни болки

Ако пък освен да внимаваме какво ядем, и тренираме, то тогава със сигурност ни се е случвало да изпитваме мускулни болки. Лек за тях е отново джинджифилът, който може да ги успокои с бързината на лекарство. При редовна консумация той поддържа мускулите здрави и по-млади по-дълго.