Вероятно на всеки човек се е случвало да си купи вода в пластмасова бутилка и след това да я напълни още веднъж или дори няколко пъти. Същото често се прави и с пластмасовите кутии, в които вземаме храна за навън или у дома. Но въпреки че повторната употреба е едно от основните правила за устойчив начин на живот, точно тези пластмасови изделия за еднократна употреба са последното, което трябва да преизползваме.

И без бисфенол А пластмасата пак е вредна

И без бисфенол А пластмасата пак е вредна

Какво трябва да знаем за BPA алтернативите

През последното десетилетие изследванията върху излагането ни на химикали, вследствие на замърсяването с пластмаса, нарастват. А наблюденията на учените стават все по-тревожни, тъй като ежедневно поглъщаме микропластмаса с водата и храната.

"Има реално значително потенциално въздействие върху човешкото здраве, което е свързано с повторната употреба на пластмаси, независимо дали говорим за напитки или храна", казва изследователката Шери Мейсън от американския университет Ганон.

Пластмасата за еднократна употреба отделя химикали и замърсява средата ни с микропластмаса. Въпреки че в проучванията не са съпоставяни пластмасата за еднократна употреба срещу тази за многократна, експертите казват, че са по-загрижени за първия вид изделия, заради начина, по който се правят.

Снимка 694376

Източник: iStock

Когато става дума за пластмасовата бутилка за еднократна употреба, тя отделя микро- и нанопластмаса във водата, когато я напълним повторно. Пластмасовата кутия пък съответно отделя тези частици в храната ни.

"Има около 16 000 химикала, открити в пластмасата, повече от 4200 от които се считат за "силно опасни", допълва Шери Мейсън. Сред тях е и стирен - известен канцероген.

Важно е да имаме предвид, че излагането на химикали се увеличава, когато пластмасата се нагрява, например в микровълнова печка или дори когато храната, която слагаме в кутията, е топла.

Повишената опасност при нагряване важи също и за пластмасата за многократна употреба. Но най-специфични опасности се оказва, че крие черната пластмаса. Според изследване тя съдържа токсични химикали, които са свързани с повишен риск от рак, хормонални смущения и репродуктивни усложнения.

Снимка 694378

Източник: iStock

Най-голямо безпокойство за негативното влияние на еднократната пластмаса има за здравето на децата и хората в репродуктивна възраст, предвид връзката с риска от намаляване на плодовитостта.

Заключението на учени и експерти е, че повторното използване на пластмасови бутилки и кутии за еднократна употреба изобщо не е препоръчително. Сред потенциалните рискове за здравето са също и замърсявания, и размножаване на бактерии.

За да се предпазим максимално, е важно да изхвърляме пластмасовите изделия за еднократна употреба веднага след ползване и да не ги излагаме на топлина.

Опасните предмети в кухнята, с които да се разделим още днес

Опасните предмети в кухнята, с които да се разделим още днес

И за какво още да внимаваме

Ако поръчваме или взимаме храна за вкъщи, която е опакована в пластмасова кутия, е най-добре да прехвърлим съдържанието в чиния възможно най-скоро. Що се отнася до бутилките за вода, далеч по-безопасни са тези, направени от стъкло или метал, пише Washington Post.