Проблемът с микропластмасата става все по-притеснителен, а ефективно решение за него на този етап няма. Тя е навсякъде около нас - вдишваме я, пием я, ядем я, попада в дробовете, в кръвта ни, достига до всеки орган. Това звучи притеснително и наистина е така. Затова е важно да знаем как все пак да намалим количеството й, което достига до организма.
Според различни изследвания, месото и рибата са най-замърсените с микропластмаса храни. Затова е добре да ограничим тяхната консумация, най-вече на червеното месо. А рибата и морските дарове трябва да идват от развъдници със строга регулация, не от открити и свободнодостъпни водоеми, в които рискът от замърсяване е в пъти по-голям.
Също така е по-добре да избираме по-малки по размер риби, защото колкото по-големи са, толкова повече частици микропластмаса могат да погълнат.
Що се отнася до зеленчуците, доказано е, че зеленолистните задържат и съдържат по-голямо количество микропластмаса в сравнение с кореноплодните, затова е по-добре да залагаме предимно на втория вид.
![Снимка 669084](https://webnews.bg/uploads/images/84/9084/669084/640x.jpg?_=1718106803)
Източник: iStock
Друга препоръка на американски учени, която ни е добре известна, е да сведем до минимум употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба и вместо чаши и шишета, направени от нея, да си осигурим по-полезните алтернативи от стъкло или неръждаема стомана, които са устойчиви и имат дълъг живот.
Водата от чешмата също е един от основните източници на микропластмаса в нашето ежедневие. А за да не я заместваме с бутилирана, която е в пластмасови шишета, трябва да се оборудваме с филтри за пречистване, с които е много по-лесно и икономично.
Също така никога не бива да готвим или претопляме храна в пластмасови съдове и микровълновата фурна, защото нейното лъчение и загряването предизвикват отделяне на микропластмаса, която след това поглъщаме.
![Снимка 669086](https://webnews.bg/uploads/images/86/9086/669086/640x.jpg?_=1718106806)
Източник: iStock
За да намалим използването на различни почистващи препарати, голяма част от които са в пластмасови опаковки, препоръките са да почистваме всичко, което е възможно, с натуралната и безвредна алтернатива - микс от оцет и сода бикарбонат. Така ще спестим и немалко средства, а и няма да се излагаме на въздействието на различни вредни химикали, пише News Nation Now.
Много важен съвет е редовно да почистваме подовете у дома и да бършем прах, защото в това замърсяване се съдържа и голямо количество микропластмаса, която вдишваме ежедневно. Не бива да подценяваме и материите, от които са направени дрехите ни.
Полиестерът е тази, която е най-добре да избягваме напълно, защото дори само при носенето й се отделя микропластмаса, която отново отива право в белите ни дробове. А при пране достига до водата, и до почвата.