Джин с тоник си е лятна класика при коктейлите. И не го казваме ние, а професионалните бармани. Да не говорим, че пък е и почти задължително присъствие в менюто на барове и клубове. Но колкото и да харесваме класическата му версия, сме изкушени и да го разнообразяваме от време навреме. Например като му добавяме плодове - в случая боровинки. Става още по-свеж. А мислехме, че няма накъде повече.
Именно боровинките правят джина с тоник още по-летен - като му придават плодова свежест, лека сладост и примамващ нюанс на лилаво.
И можем да си го приготвим в две основни лесни стъпки. За рецептата ни открехнаха delish.
Какво ни трябва:
- 130 г боровинки (най-добре свежи, но и замразените също са подходящи)
- 30 г захар
- 15 мл вода
- лед
- 100 мл джин
- 400 мл тоник
- резенчета лайм (за украса на ръба на чашата)
Какви ги правим
Първата основна стъпка е да си направим боровинковия сироп за коктейла. В малка тенджерка слагаме боровинките, захарта и водата, поставяме я на котлон и го включваме на средна степен.
След като закъкри, намаляваме малко огъня и започваме често да разбъркваме съставките, докато боровинките се пукнат (след около пет минути). Накрая прехвърляме сиропа в малка купа и я слагаме в хладилника да се охлади.
Източник: iStock
Щом сиропът е изстинал, може да преминем към втората стъпка. За нея вече ще са ни е необходими две коктейлни чаши, като разпределим съответно по две супени лъжици сироп във всяка от тях. Към него сипваме 50 мл джин в едната чаша, също толкова в другата, досипваме и с по 200 мл тоник, а накрая добавяме и малко лед.
Разбира се, може да си сложим още от всяка една от съставките, за да напаснем коктейла точно по наш вкус.
А за разкош си украсяваме ръба на чашата с резенчета лайм.