Джин с тоник си е лятна класика при коктейлите. И не го казваме ние, а професионалните бармани. Да не говорим, че пък е и почти задължително присъствие в менюто на барове и клубове. Но колкото и да харесваме класическата му версия, сме изкушени и да го разнообразяваме от време навреме. Например като му добавяме плодове - в случая боровинки. Става още по-свеж. А мислехме, че няма накъде повече.

Коктейл Aperol Spritz и как да си го приготвим по класическа рецепта

Най-италианският италиански коктейл

Свежият полъх на класиката

Именно боровинките правят джина с тоник още по-летен - като му придават плодова свежест, лека сладост и примамващ нюанс на лилаво.

И можем да си го приготвим в две основни лесни стъпки. За рецептата ни открехнаха delish.

Какво ни трябва:

  • 130 г боровинки (най-добре свежи, но и замразените също са подходящи)
  • 30 г захар
  • 15 мл вода
  • лед
  • 100 мл джин
  • 400 мл тоник
  • резенчета лайм (за украса на ръба на чашата)

Какви ги правим

Първата основна стъпка е да си направим боровинковия сироп за коктейла. В малка тенджерка слагаме боровинките, захарта и водата, поставяме я на котлон и го включваме на средна степен.

След като закъкри, намаляваме малко огъня и започваме често да разбъркваме съставките, докато боровинките се пукнат (след около пет минути). Накрая прехвърляме сиропа в малка купа и я слагаме в хладилника да се охлади.

Снимка 579440

Източник: iStock

Щом сиропът е изстинал, може да преминем към втората стъпка. За нея вече ще са ни е необходими две коктейлни чаши, като разпределим съответно по две супени лъжици сироп във всяка от тях. Към него сипваме 50 мл джин в едната чаша, също толкова в другата, досипваме и с по 200 мл тоник, а накрая добавяме и малко лед.

Разбира се, може да си сложим още от всяка една от съставките, за да напаснем коктейла точно по наш вкус.

Джинджифил, лимон, мед - единственият студен чай, от който се нуждаем през лятото

Единственият студен чай, от който се нуждаем през лятото

Лесна рецепта за здравословно разхлаждане

А за разкош си украсяваме ръба на чашата с резенчета лайм.