В лавките и барчетата можем да намерим всевъзможни продукти, върху които са уж вид студен чай, но истината е, че повечето от тях нямат почти нищо общо с какъвто и да е чай, а са просто микс от захар, вода и есенции.
Затова решихме да изпробваме няколко рецепти за домашно приготвен студен чай и се спряхме на най-разхлаждащата и тонизиращата от тях.
Рецептата е типична за югоизточна Азия и представлява изключително лесен за приготвяне бъркоч от 100 грама джинджифил, един лимон, няколко лъжици мед и вода - семпло и здравословно.

Източник: iStock
Джинджифилът не се реже, а се настъргва на ситно в голям съд, като дори не е нужно да си правим труда да белим кората му.

Източник: iStock
Заливаме стърготините с току-що свалена от котлона или от електрическа кана вода, и оставяме сместа да преседи около 10 минути, така че да позволим на джинджифила да пусне всичките си полезни съставки.
В друг съд, който ще използваме за съхранение на чая, изцеждаме лимона и добавяме мед.
С помощта на цедка отстраняваме стърготините, ако присъствието им в чая не ни допада, и оставяме сместа в хладилника.

Източник: iStock
Чаят е изключително тонизиращ, благодарение на джинджифила и меда, а наличието на лимон е добър начин да балансираме pH-то на организма си.