Преди няколко месеца в пелените на новородените в родилна клиника в Германия е открита бактерията Клебсиела окситока. Живееща естествено в храносмилателната ни система, извън нея бактерията се превръща в опасен патоген. А "виновникът" за появата й край пеленачетата се оказват пералните в болницата.

Разследване установява, че там се ползват нормални перални машини вместо професионалните и високотемпературни такива, които обикновено намираме в подобни здравни заведения. Болницата със сигурност е взела бързи мерки, но за нас остава въпросът доколко безопасни са нормалните перални в домакинството ни?

Проблемът се оказва обичайната температура, на която перем у дома - по екологични и икономични причини тя е или 40 или 60 градуса. А на подобна температура бактериите, които се намират в текстила, въобще не се унищожават.

Снимка 384504

Източник: iStock

Рикарда Шмитхаузен от Института по хигиена и публично здраве към центъра на Световната здравна организация в Бон, Германия, предупреждава кои са най-опасните места в пералнята - гумените уплътнения на вратата, отделението за препаратите и барабанът.

Измиване с 10-процентов разтвор на белина би свършил работа, като учените съветват почистването на пералнята да става по веднъж в месеца. Въпреки това ни предупреждават да не се притесняваме излишно - освен ако нямаме пеленаче или болен човек у дома, човешкият организъм е способен да се справи с повечето бактерии в прането.

Снимка 360194

Източник: iStock

Допълнителна мярка срещу патогените е напълно да забравим за сушилнята и да простираме дрехите си на слънце - то е сигурен унищожител на бактерии.