Летенето със самолет може да бъде стресиращо за мнозина по ред причини. Сред тях са страха от височини, притеснението, че може да ни прилошее или пък опасението, че може да се заразим или разболеем на борда.

7 авиокомпании с най-луксозните места в икономична класа

Авиокомпаниите с най-луксозни места в икономична класа

И какви екстри предлагат

За ни бъде по-спокойно и комфортно обаче е нужно да се съобразим с начина, по който реагира тялото ни по време на полет.

Ето пет съвета, с които можем да си помогнем следващият път, когато се качим на борда, и с които можем да предотвратим най-честите причини за неразположение.

Алкохолът

Пиенето на алкохолни напитки преди или по време на полет изобщо не е препоръчително. Може и да си мислим, че това би ни накарало да отпуснем напрежението или пък да дадем разпускащо начало на дълго чаканата ни почивка, но по този начин единствено бихме си създали проблеми.

Снимка 657223

Източник: iStock

Алкохолът реално действа диуретично и дехидратира организма ни, което е честа причина на много пътници да им прилошава.

Аптечката

Независимо дали ни предстои дълъг или по-кратък полет, винаги е добра идея да държим аптечката в ръчния си багаж, вместо в чекирания, до който нямаме достъп докато не кацнем. Това е особено полезен и важен съвет за хора с диабет, тежки алергии и други заболявания, които разчитат на бързодействащи лекарства.

Снимка 657225

Източник: iStock

Турбуленцията

Турбуленцията по време на полет е едно от най-големите притеснения за пътниците на борда. Ако тя ни тревожи в степен че не можем да се отпуснем или да заспим, приемането на успокоителни таблетки всъщност не е препоръчително. По-подходящият начин да преодолеем дискомфорта от турбуленцията, е като вместо в хапчета, инвестираме в удобства, като възглавница за врата и удобни дрехи, с които да пътуваме.

Снимка 657228

Източник: iStock

Раздвижването

Както на всички ни е ясно, пространството на борда е ограничено и тясно, но е важно да не оставаме седнали по време на целия полет. Особено ако ни чакат дълги часове във въздуха, е добре да ставаме от седалката поне на всеки час, за да се погрижим за кръвообращението. Можем да се разтъпчем за кратко до тоалетната или да минем няколко пъти нагоре-надолу по пътеката. От място на седалката също е добра идея да раздвижваме краката си, пише Well and Good.

Тайните знаци, че нещо в самолета не е наред

От поведението на екипажа до техническите шумове - признаците, че нещо в самолета не е наред

Ето какво споделя една стюардеса

Маската

Пандемията може и отдавна вече да не е фактор при пътуване, но основният навик, който придобихме тогава и може да ни бъде полезен и занапред при път, е носенето на маска.

Снимка 657227

Източник: iStock

Тя също е добре винаги да е в ръчния ни багаж, за да имаме лесен достъп до нея, в случай че се окаже, че сме седнали до кашлящ, кихащ или подсмърчащ пътник. Все пак, последното нещо, което искаме, когато пристигнем на почивката се, е да се притесняваме дали пък не сме се заразили с вирус.