Пътуването със самолет не е сред любимите преживявания за мнозина. Затова е очаквано всеки, за когото то е истински кошмар, да поиска поне да го направи малко по-поносимо. А един от начините за това е като си осигури по-удобно място на борда.

Детето, което преживя “Сам вкъщи 2”, като се озова на грешния полет на Spirit Airlines

Детето, което преживя “Сам вкъщи 2”, като се озова на грешен полет

Инцидент като от филм, но в реалния живот

Често обаче не ни се пада точно мястото, на което сме се надявали (в случай че не сме си заплатили за определена седалка) и тогава разчитаме, че някой друг от пътниците ще се съгласи на размяна. Дори и за това обаче си има етикет, който е добре да спазваме.

"Да принуждаваш някого да вземе решение на място, без много информация или време да реши, е неучтиво и малко неразумно", казва експертът по етикет Розалинда Рандал. По думите ѝ никой не е длъжен да приеме предложение за размяна на местата, нито да дава обяснение, ако откаже.

Съветът на Рандал е всеки, който иска смяна, да я предложи спокойно и любезно, и придружен от стюард или стюардеса, който може да помогне при комуникацията.

Снимка 650487

Източник: iStock

Освен това експертът по етикет дава и още един полезен съвет - да предложим на пътника, от когото искаме услугата, да му купим една или две напитки и/или пък сандвич за полета.

При всеки случай обаче трябва да бъдем подготвени и за отказ да разменим местата си с някого. "Това, че питаме, не означава, че автоматично го получаваме", споделя Илейн Суон, друг експерт по етикет.

Друго, което според нея пътниците трябва да знаят, е, че най-точният момент да помолим човек за смяна на седалките е при качването на борда.

Снимка 650486

Източник: iStock

Освен това, когато питаме, не трябва да внушаваме чувство за вина. Реално нито една от двете страни не трябва да бъде настоятелна или да се чувства притисната.

Също така е добре да сме наясно, че когато искаме размяна, мястото, което предлагаме, трябва да е поне също толкова добро, като мястото, което сме поискали. В наши дни мястото има цена, за която в повечето случаи сме платили. В други може и да сме го получили като привилегия.

Марио Бакалов 7 години по-късно - пилотът, приземил най-големия самолет в света в България

7 години по-късно - пилотът, приземил най-големия самолет в света в България

Марио Бакалов е пилот с 20 годишен стаж, мотивационен лектор и човек, зареден с позитивна енергия

И все пак, добре е да се съобразяваме и да имаме предвид, че размяната на местата трябва да се случва с основателна причина. Такава е например необходимостта от бързо напускане на самолета за прекачване на полетите. Но дори и в такива случаи, ако ни бъде отказано, не бива да се ядосваме и да предявяваме повече претенции, пише Fox News.