Нашето легло е мястото, където прекарваме голяма част от времето си. Свързваме го с почивка и други приятни моменти, но рядко се замисляме, че то може да се превърне и в наш враг, ако не спазваме някои простички правила.

Легло, акари и защо не е добра идея да го оправяме сутрин

Защо да не оправяме леглото сутрин

Отдавна чакаме тези новини

Именно заради дългите часове лежане в него, трябва да полагаме екстра грижи за своята постеля, защото по този начин се грижим и за здравето си. С течение на времето чаршафите, завивките и възглавниците се превръщат в развъдник на прахови акари и бактерии, а освен това инфекциите могат да се предават чрез мръсно спално бельо. Затова е важно да избягваме следните грешки.

Ако често заспиваме трудно, хъркаме през нощта или се събуждаме често, това може да се дължи на замърсяванията, натрупани по спалното бельо. Акарите, които се развъждат, са толкова микроскопични, че няма как да ги видим с просто око. В противен случай със сигурност бихме се изплашили от гледката...

Снимка 637684

Източник: iStock

Акарите могат да бъдат стотици сам в един грам прах. Освен това се размножават обилно и издържат до 90 дни, като най-много обичат влажна среда. Затова е наистина важно да сменяваме чаршафите си поне веднъж седмично и да ги перем на висока температура. Добре е да почистваме матрака си със специална прахосмукачка за акари. 

Според изследвания, различните инфекции се разпространяват лесно не само по-въздушно-капков път, но и от чаршафите, които спим. Затова трябва да ги сменяме често, ако ние или партньорът ни сме болни и задължително след излекуване, за да спрем разпространението на вирусите и бактериите.

Освен тях и акарите, в леглото ни има и много пот, и много мъртва кожа. Проведено изследване през 2022 г. доказва, че за четири седмици чаршафите стават 39 пъти повече от тези в купичката на домашния любимец.

Снимка 637685

Източник: iStock

А най-мръсни се оказват калъфките на възглавниците. Потта, кожните мазнини и слюнката насърчават бактериалния растеж в спалното бельо, причинявайки неприятни миризми и потенциални инфекции. Освен това цялата тази натрупана мръсотия влияе отрицателно на състоянието на кожата ни. И ако се чудим откъде сме се сдобили с акне, запушени пори и други несъвършенства, то отговорът може да е в рядката смяна на чаршафите, предава Daily Mail.

Отново припомняме препоръките на експерти чаршафите и калъфките да се перат всяка седмица, максимум на две, ако не сме се потили много. Прането става на най-високата температура, за да има дезинфекциращ ефект. Ако страдаме от алергии, това трябва да се случва и по-често.

Домашните любимци, спането с тях в едно легло, какви са плюсовете и какви минусите

Плюсове и минуси на спането с домашния любимец

Емоционално или рационално решение

Възглавниците трябва да се перат с гореща вода на всеки три месеца. А ако пропускаме да го прави, не бива да забравяме, че 1/3 от теглото на възглавницата може да се дължи на "мъртва кожа, прахови акари и насекоми", което може да бъде предотвратено чрез редовно пране. Завивките се перат най-малко два пъти годишно. Препоръчва се използването на протектор за матрак, който също отива в пералнята на всеки месец-два. Добре е поне веднъж годишно да перем и самия матрак.