Покрай пандемията на световната сцена се появиха нови играчи в графата "суперхрани", за които доскоро не бяхме и чували. Или поне не се говореше много. Каму каму е отличникът сред тях.
Каму каму е малко, храстовидно дърво, което расте по брега на река Амазонка - предимно в Перу и Бразилия. Плодовете му са червени зрънца с тръпчив вкус, но изпъкват и със завиден брой полезни свойства.
Според учени от Академията по хранене и диети "една чаена лъжичка сурово каму каму съдържа 10 г калории, 0 г мазнини, 3 г въглехидрати, 1 г диетични фибри и 240% от дневната доза витамин С."
Помага срещу възпаления
Каму каму е богат и на някои мощни флавоноидни антиоксиданти, като антоцианини и елагова киселина, които предпазват клетките от свободните радикали.
А според проучване, консумацията на 70 милилитра сок от каму каму (осигурява 1050 милиграма витамин С) в продължение на една седмица намалява възпаленията дори и при пушачи.
Източник: iStock
Помага за регулиране нивата на кръвната захар
Според друго изследване, каму каму е полезен за всички състояния на предиабет и диабет тип 2.
А най-хубавото е, че каму каму може да се намери както под формата на хапчета, така и на прах. И понеже не всеки си пада по киселия и горчив вкус на плода, спокойно можем да го смесим с любимо смути, напитка или овесени ядки.