Покрай пандемията на световната сцена се появиха нови играчи в графата "суперхрани", за които доскоро не бяхме и чували. Или поне не се говореше много. Каму каму е отличникът сред тях. 

Дуриан, облепиха и каму каму - новите суперхрани

Кои са новите суперхрани

3 вида плодове, които са малко познати, но много полезни

Каму каму е малко, храстовидно дърво, което расте по брега на река Амазонка - предимно в Перу и Бразилия. Плодовете му са червени зрънца с тръпчив вкус, но изпъкват и със завиден брой полезни свойства.

Според учени от Академията по хранене и диети "една чаена лъжичка сурово каму каму съдържа 10 г калории, 0 г мазнини, 3 г въглехидрати, 1 г диетични фибри и 240% от дневната доза витамин С."

Витамин С, прекаленият прием и до какво води той

Колко витамин С е много витамин С

Можем ли да предозираме

Помага срещу възпаления

Каму каму е богат и на някои мощни флавоноидни антиоксиданти, като антоцианини и елагова киселина, които предпазват клетките от свободните радикали.

А според проучване, консумацията на 70 милилитра сок от каму каму (осигурява 1050 милиграма витамин С) в продължение на една седмица намалява възпаленията дори и при пушачи.

Снимка 518895

Източник: iStock

Помага за регулиране нивата на кръвната захар

Според друго изследване, каму каму е полезен за всички състояния на предиабет и диабет тип 2.

Най-здравословните хранителни комбинации

Най-здравословните хранителни комбинации

Храните, които винаги да ядем заедно

А най-хубавото е, че каму каму може да се намери както под формата на хапчета, така и на прах. И понеже не всеки си пада по киселия и горчив вкус на плода, спокойно можем да го смесим с любимо смути, напитка или овесени ядки.