Витамин С е най-познатият витамин, който всички ние консумираме ежедневно под една или друга форма - като хранителна добавка или чрез плодовете и зеленчуците, които ядем.

Когато имаме необходимост за силим имунната си система, увеличаваме приема на витамин С, който нашето тяло не може да си произведе само, и стискаме палци това да ни опази от разболяване.

Освен това аскорбиовата киселина, както е познат още този витамин, помага за възстановяването на тъканите, стимулира производството на бели кръвни телца, намалява възпаленията и се бори с негативните ефекти от стреса.

Снимка 512914

Източник: iStock

Витамин С е антиоксидант от съществено значение за правилното функциониране на организма. Необходим е и за създаването на колаген в кожата. Но, както и в много други случаи, и тук много хубаво не е на хубаво.

Препоръчителният дневен прием на витамин С е 75 милиграма за жените и 90 за мъжете. Него е лесно да си осигурим само с едно киви или шепа горски плодове например. Но ако приемаме повече от 2000 милиграма на ден, тогава ще усетим редица неприятни последствия.

Симптоми на "предозирането" с витамин С са: диария, болки в корема, киселини, гадене, главоболие, проблеми със съня, кожни раздразнения.

Снимка 512907

Източник: iStock

Ако приемът в големи дози е не случайност, а обичайно повтарящо се действие, може да се стигне и до прекалено бърз метаболизъм, алергични реакции, проблеми със зъбния емайл.

Това обаче е малко вероятно, защото витамин С е водоразтворим и се абсорбира от тънките черва. Тялото ни приема необходимото му количество, а останалото се изхвърля чрез урината. Все пак, ако имаме проблеми с бъбреците, трябва да имаме и едно наум, предава Business Insider India.

Витамин С - препоръчителен дневен прием и колко от него можем да усвоим

От колко витамин С имаме нужда

И колко можем да поемем за един ден

Въпреки това, е добре да бъдем внимателни, ако приемаме мултивитамини и други хранителни добавки с много съставки, защото е възможно в тях количеството витамин С да бъде по-високо от препоръчителната дневна доза. И когато го комбинираме с това, което се съдържа в плодовете и зеленчуците на нашата трапеза, да се окаже, че сме прекалили.