Когато говорим за диети и контрол на храненето с цел отслабване, винаги първо ни изниква правилото за прием на по-малко калории. Висококалоричните храни са заклеймени като враг на перфектната фигура, но нищо не е напълно черно или напълно бяло.

Плуването, различните стилове и кой от тях гори най-много калории

Стилът плуване, с който горим най-много калории

Всяко движение има значение

Защо калориите всъщност не са толкова голямо зло, обяснява специалистът по хранене Марк Шацкер пред Insider. Той е поддръжник на идеята, че пълното въздържание често има обратен на търсения ефект и обяснява кои всъщност са вредните калории, които трябва да избягваме.

Шацкер смята, че не е добра идея да изключваме напълно вкусните, висококалорични храни от менюто си, защото не можем да заблудим нито тялото, нито мозъка си.

Снимка 552377

Източник: iStock

А когато се лишим от любимите вкусове, започва "верига от физиологични и психологически реакции", които могат да предизвикат нездравословни навици, като преяждане с вредна храна.

Когато хапваме това, което харесваме, подпомагаме способността на тялото си да ни казва от какво има нужда. В резултат на това сме и по-здрави, и по-щастливи. Освен това, избягваме йо-йо ефекта на диетите.

Според Шацкер, интуитивното хранене наистина работи и можем да се храним здравословно, ако слушаме тялото и мозъка си. Има обаче едно важно условие - да не посягаме към храните, които ги залъгват. А това са всички преработени храни.

Снимка 552378

Източник: iStock

Те съдържат и голямо количество изкуствени аромати, които стимулират мозъчните химикали, свързани с желанието. Те ни привличат и дават обещание за калории, мазнини и въглехидрати, от които се нуждаем, но не успяват да го изпълнят успешно и буквално ни подлъгват.

Затова е важно да можем да правим разлика между храните, които желаем, и тези, които харесваме. Защото може да изядем пакет чипс просто ей така, по навик, вместо да се насладим истински на вкусна, домашно приготвена вечеря.

Оскъдно хранене, малко протеин и кои са навиците, с които вредим на метаболизма

Навиците, с които саботираме метаболизма

Кои грешки да не правим

Именно с насладата от храната Шацкер смята, че е свързан и феноменът, че сред италианците има ниски нива на затлъстяване, въпреки голямото количество висококалорични храни, които консумират (пица и паста например). Затова и основният му съвет е да започнем да се наслаждаваме на храната, за да извличаме повече ползи от нея.