Метаболизмът е онзи процес на обмяна на вещества, протичащ в организма, който ни помага да горим повече калории и да си хапваме, без да ни личи особено. Дали ще бъде бърз, или по-бавен, зависи от редица фактори. А самите ние, съзнателно или не, често му вредим. Ето как.

Метаболизъм, BCAA, левцин, изолевцин, валин и кои храни да избягваме, за да отслабнем

Революционна диета за добър метаболизъм

Как да се храним повече и да слабеем

Прекалено малко храна

Да, невинаги е добра идея да ядем малко, за да не дебелеем - защото се случва точно обратното. Ограничаването на приема на калории води до забавяне на метаболизма, защото тялото усеща недостига на храна и започва да намалява горенето на калории, за да има за по-дълго. Затова трябва да имаме едно наум с калорийния дефицит.

Заседнал начин на живот

Той също значително намалява броя на калориите, които горим всеки ден. И съответно всякакъв вид физическа активност ускорява процеса на обмяна на веществата и увеличава калориите, с които се сбогуваме.

Снимка 548555

Източник: iStock

Малко протеин

Приемът на достатъчно протеин е много важен за здравословната и ефективна загуба на тегло. Той ни поддържа сити за по-дълго и увеличава скоростта, с която организмът гори калориите. 

Термичният ефект на протеина за забързване на метаболизма е много по-голям от този на мазнините и въглехидратите. При него той е 20-30% в сравнение с едва 3-5%, предава Times Of India.

Малко сън

Той е важен за цялостното ни здраве, а когато не спим достатъчно, се повишава рискът от различни заболявания като сърдечно-съдови, диабет и други. Освен това недостатъчният сън нарушава нормалните ритми в тялото и забавя метаболизма, в следствие на което можем да качим тегло.

Метаболизмът, кога е неговият пик и кога започва да спада според възрастта ни

Изненадващи открития за човешкия метаболизъм

Възрастта вече не е виновна за отпускането ни на средна възраст

Въглехидрати

В случая става дума за рафинираните, които са по-различни от сложните. Те се усвояват лесно и водят до скок в нивото на кръвната захар. Тялото ни използва по-малко енергия, за да ги разгради, като по този начин метаболизмът става по-бавен в сравнение с това, ако консумираме пълнозърнести храни, които го забързват.