Когато говорим за най-добрите спортове, които да практикуваме, несъмнено номер едно в списъка е плуването, защото това е изключително добро упражнение, по време на което работим с всичките си мускулни групи.

Ходене, плуване, скачане на въже и петте най-добри кардио тренировки

Най-добрите кардио тренировки

Никак не са сложни, а са толкова ефикасни

Когато плуваме, правим огромно усилие, но без да се чувстваме прекалено изпотени и да ни става горещо, тъй като водата помага за неутрализиране на чувството за умора и топлина, които изпитваме, докато сме във фитнеса например.

Освен това, плуването е вид аеробно упражнение, което не оказва влияние върху нашите стави, защото натоварването е един от най-големите рискове при повечето други спортни дисциплини, които на пръв поглед изглеждат безвредни, но в дългосрочен план водят до травми.

Всички стилове на плуване имат своите плюсове и минуси, както и  различна степен на трудност и интензивност, което, разбира се, води до постигане на различни резултати.

Четири стила и специфичните им качества

Кроул

Снимка 433046

Източник: iStock

Ако сме аматьори в плуването вероятно ще започнем със стил, който е най-лесен за усвояване и се практикува най-много, а именно кроул. Той много бързо се учи, дава ни усещане за стабилност и най-голям контрол на скоростта. Единствената трудност донякъде е дишането, защото движението на завъртане на главата трябва да бъде синхронизирано бързо.

С кроула ние работим преди всичко за мускулните групи на гърдите, гърба и гръбната област. Но това не е стил, с който изгаряме много калории. С плуване кроул постигаме резултати, сравними с тези, ако вървим с добри темпове. Ако плуваме 30 минути кроул, изгаряме около 257 килокалории.

По гръб

Снимка 433047

Източник: iStock

Плуването по гръб има същия разход на енергия като при кроул, но ни дава по-голяма лекота на изпълнение, тъй като позата е по-изправена. Дишането е силната страна на плуването по гръб, защото носът винаги остава над водата и така можем да поемаме въздух без проблем. 

Това обаче е и стил, който изисква да приложим повече усилия, за да преместваме тялото си и да се движим напред, затова и при него горим малко повече калории, отколкото при кроул, а именно около 266 ккал за половин час. Плуването по гръб спомага за развиване на мускулните групи на гърба, раменете и прасците.

Бруст

Снимка 433049

Източник: iStock

Плуването бруст е един от по-интензивните и натоварващи стилове, който естествено ни помага да изгорим и повече калории - около 367 ккал на всеки 30 минути.

Но това е и стилът, при който се движим много по-бавно, което понякога действа малко демотивиращо. Плуването бруст натоварва най-вече мускулната група на гръдния кош и квадрицепсите.

Бътерфлай

Снимка 433045

Източник: iStock

Ако целта ни е да изгорим максимален брой калории, най-добрият стил на плуване несъмнено е бътерфлай. Ако се прави правилно - като поза и дишане, ни помага да загубим до около 400 ккал само за половин час. Ще забележим натоварване и оформяне на мускулите на раменете, гърба и гърдите, заключват от Hola.