С четири успешни издания досега, Sofia Summer Fest се настани удобно сред най-популярните културни събития на летните месеци в столицата. И никъде няма да ходи. Сцената му е една от най-притегателните градски локации за изява на българските артисти и чиста проба забава под открито небе за публиката.

Sofia Summer Fest - какво да очакваме тази година от летния фестивал на София

Какво да очакваме тази година от Sofia Summer Fest

Богата театрална и музикална програма и много детски спектакли

Тази година фестивалът се завръща за пета поредна година и ще бъде малко по-различен от предишните си издания. Ако миналогодишното продължи цели три месеца, предстоящото ще е по-кратко и ще обхваща два месеца. Началото е на 18 юли, а закриването - на 18 септември. Промяната се налага заради оплаквания от шума, който в по-голямата си част няма общо с фестивала. Екипът на Sofia Summer Fest все пак взема мерки в тази посока.

"Желанието ни е да няма разделение между хората, които харесват фестивала и ни посещават, и тези, които се оплакват от шума", споделят организаторите.

Но намалената продължителност на фестивала не означава и че събитията в програмата ще приключват по-рано - те отново ще са до 22 часа. По-малко ще бъдат и концертите, но пък в програмата ще има повече кино и театрални представления, сред които и премиерни, издава Ради Георгиев, който е част от екипа на фестивала.

Програмният директор на Sofia Summer Fest Борислав Чучков споделя също, че освен многото театър и кино, тази година ще се наблегне и на детската програма. "През уикендите предвиждаме по две детски представления, както и благодарение на НФЦ ще имаме фестивал за български детски филми", казва той.

Тази промяна е свързана с големия интерес към детските събития за малките посетители, които летните месеци са във ваканция.

Съвсем новото в рамките на предстоящия Sofia Summer Fest ще бъде библиотеката, която ще събира читатели на открито. Те ще могат да избират от подбрани заглавия, които да четат в парка, както и да посещават представянията на книги и срещи с авторите, организирани от фестивала.

"Идеята е пространството на библиотеката да наподобява функцията на клуб "Перото", който за жалост вече не работи", допълва Ради Георгиев.

А програмата на Sofia Summer Fest е почти готова и ще бъде обявена още през идните дни. Засега знаем, че откриването ще е с концерт на Васил Найденов, като билетите са вече в продажба.

Sofia Summer Fest 2024 е от 18 юли до 18 септември в Южен парк 2 - зад музей "Земята и хората"