Кой е казал, че българинът е ценител само на родната ракия? Ако беше така, едва ли у нас вече цели десет години щеше да се провежда фестивал на уискито.

Whiskey Fest Sofia, Sofia Event Center и деветото издание на фестивала, посветен на уискито

Къде да опитаме над 200 вида уиски само за три дни

Whiskey Fest Sofia ни кани на високоградусово пътешествие

След девет успешни издания, последното от които бе най-мащабното досега, Whiskey Fest 2023 отново завладява София. И за пореден път идеята му е да ни опияни (съвсем леко, разбира се) с най-доброто от света на уискито.

От този петък до неделя в Sofia Event Center в София всички почитатели на кехлибарената напитка ще могат да опитат марки от над 15 държави, сред които Шотландия, Ирландия, Америка, Япония, Тайван, Франция, Уелс и Швеция. Ще бъдат представени над 250 вида уиски, както и подбрана селекция коняк и ром, всички те разположени на над 35 щанда.

Снимка 639028

Източник: 8pm

И понеже любителите на уиски обикновено са и хора хедонисти, организаторите са предвидили не само хапване, но и lounge зала, в която всеки да може да се почувства възможно най-комфортно и уютно.

Освен това по време на събитието ще се проведат и няколко мастър класове, включително два с италианеца Пино Пероне. Той е организатор и главно действащо лице на уиски фестивала в Рим, където държи единствения магазин, изцяло посветен на спиртни напитки в сърцето на италианската столица. Там и провежда своята академия за уиски.

Пино Пероне, който ще гостува на Whiskey Fest Sofia 2023

Източник: 8pm

Пино Пероне, който ще гостува на Whiskey Fest Sofia 2023

Друг от акцентите на Whiskey Fest, подготвен специално за тазгодишното юбилейно десето издание, е лимитираната серия фестивална бутилка. От нея ще има само 224 бройки, които ще могат да бъдат дегустирани или закупени по време на фестивала.

Фестивалната бутилка на Whiskey Fest Sofia 2023

Източник: 8pm

Фестивалната бутилка на Whiskey Fest Sofia 2023

Бутилката е от дестилерията Glen Scotia, в шотландския регион Кембълтаун, а уискито в нея - Single Cask отлежало пет години, съчетаващо сладък карамел и различни плодови нотки.

Събитието е насочено към професионалисти, ценители или просто любители на уискито, а идеята - всеки посетител да изненада и очарова небцето си.

12 любопитни факта и истории за уискито (и защо е отлежавало дори в космоса)

12 любопитни факта и истории за уискито (и защо е отлежавало дори в космоса)

Напитката е отлежавала дори и в космоса

Whiskey Fest 2023 е в Sofia Event Center в Paradise Center този уикенд от 27 до 29 октомври. Още информация за събитието и билети има тук.