Още най-древните хора са забелязали цикличността на живота - смяната на деня с нощта, смяната на годишните времена и т.н. Явно и те не са живеели в безметежност, след като са започнали да ограничават живота си в точно определени периоди, в които нещата са се случвали по определен начин.

Тази система наричаме календар - от латински calendarium. Много неща са се породили от определена необходимост, затова превода на думата календар като дневник за дългове може би звучи изненадващо, но това си е самата истина.

Днес календар имаме като иконка в компютъра, в мобилния телефон, на часовника и, разбира се, на стената. Но защо да не бъде хем полезен, хем красиви... хем с добра кауза. Предлагаме четири вдъхновяващи български календара за 2024 г., които имат всичко изброено в едно, че и много повече.

Календарът "Моята мечта"

Всеки знае, че в мечтите си рисуваме онова, за което копнеем най-силно. И в мига, в който мечтите ни оживеят, осъзнаваме за какво наистина си струва да живеем. Фондация "Мечта за дете" за трета поредна година реализира благотворителният календар " Моята мечта", като отново събраните средства ще бъдат дарени на двойки с репродуктивни проблеми.

Снимка 647076

Източник: Фондация "Мечта за дете" / Фотография Г-жа Череша

Организацията предоставя на всички, интересуващи се от тази така наболяла тема, информация и знания за проблема безплодие, неговото лечение и методите за профилактика, повишаване на здравната култура на нуждаещите се от лечение и на обществото като цяло в областта на репродуктивното здраве.

Снимка 647077

Източник: Фондация "Мечта за дете" / Фотография Г-жа Череша

В календар "Моята мечта" 2024 ще се докоснем до сбъднатите мечти на български семейства и ще помогнем на други, мечтаещи да станат родители. Снимките са направени от фотографско студио "Г-жа Череша", специализирано във фотосесии за бременни, новородени, бебета и деца.

Календарът "Живи планини"

Внезапното спиране на сърцето е най-значимата причина за преждевременна смърт в Европа. Десет пъти повече са жертвите на сърдечният арест, отколкото в автомобилни катастрофи, природни бедствия и пожари взети заедно. Това се случва и в България. Случва се и в планината. Може да се случи на всеки - възрастни и млади хора, жени и мъже, деца и спортисти.

Снимка 647067

Източник: "Живи планини" / Фотография Бранислав Бранков

Тази статистика може и трябва да бъде променена, искрено вярва Бранислав Бранков, и за да помогне това да се случи, отново издава "Живи планини" - благотворителен календар със зашеметяващи планински кадри, които спират дъха. Тази година, 100% от печалбите от продажби ще бъдат дарени за кампания "Спаси живот в планината".

Целите, които си е поставил Бранислав и които се опитва да реализира посредством календара си, са осигуряване и инсталиране на 20 публично достъпни автоматични дефибрилатора (АВД) за най-посещаваните хижи в Рила, Пирин, Стара планина, Витоша и Родопите.

Снимка 647066

Източник: "Живи планини" / Фотография Бранислав Бранков

Освен това той се надява на осигуряване и провеждане на практическо обучение за оказване на първа помощ при внезапен сърдечен арест с използване на АВД по съвременни европейски стандарти, заедно с реализиране на информационна кампания за превенция и оказване на първа помощ при сърдечен арест.

Календарът "Аз Вярвам и Помагам"

Началото на кампанията "Аз Вярвам и Помагам" е поставено през 2015 г. в град Варна от Владислав Николов. Всичко започва като малка квартална кампания за събиране на пластмасови капачки. Тази малка идея обаче с годините постига огромни резултати.

Снимка 647068

Източник: "Аз Вярвам и Помагам"

От началото на кампанията преди осем години до днес са събрани и предадени за рециклиране над 296 000 килограма капачки, което спомага за закупуване и даряване на 22 медицински апаратури в отделенията по неонатология, родителните отделения и детска хирургии на редица болници. 

Снимка 647069

Източник: "Аз Вярвам и Помагам"

Тази година пък пожарникари от цялата страна се снимат за календар с кауза за 2024 г. Средствата, събрани чрез календара с пожарникарите, ще бъдат насочени към закупуването на медицински апаратура и оборудване на отделението по детска хирургия в МБАЛ "Св. Анна" във Варна, която обслужва пациенти от цяла Североизточна България. Другата цел на сдружението е да осигури втора неонатална линейка за специализираната АГ болница в морската столица.

Календар с български пожарникари и благотворителната акция на сдружение "Аз вярвам и помагам"

Когато и българските пожарникари се съблекат

За благотворителна акция

Календарът на Animal Rescue Sofia

"Всяка година благотворителният ни календар е произведение на изкуството, но тази година представихме и животните, като произведения на природата!", пишат от Animal Rescue Sofia на своята Facebook страница, като ни припомнят, че благотворителният им календар е може би най-красивият начин да помогнем на животно в беда.

Снимка 647079

Източник: Wings Creative Studio

Animal Rescue Sofia е българска организация, създадена от доброволци с обща цел - да направи всичко по силите си за решаването на проблема с бездомните кучета и котки. Неправителствената организация няма бюджет от общината, държавата или от организации в чужбина, а се издържа изцяло и само от дарения. Всяка година те помагат на стотици кучета не само да оцелеят, но и успяват да намерят топъл и любящ дом на повечето от тях.

Снимка 647078

Източник: Wings Creative Studio

Идеята с календарите започва като инициатива на Wings Creative Studio, която Animal Rescue Sofia приемат на драго сърце. Креативното студио работи доброволно без заплащане и помага с каквото може на Animal Rescue Sofia за каузата по спасяването на бездомничетата. За 15-и пореден път Wings Creative Studio подарява на кучетата в беда своя талант. За 15-и пореден път календарът може да краси дома или офиса ни цяла година, за да ни напомня, че заедно помагаме и правим добро.

Animal Rescue Sofia, Живи планини, Приятели на Зита - календари с кауза за 2023 г.

Календари с кауза за 2023 г.

Да започнем 2023 г. с едно добро дело

Други благотворителни календари, на които си струва да обърнем внимание са тези на WWF България, "Дивите животни" и "Сдружение Синдром на Даун България".