Това е времето на годината, когато различните музикални фестивали обикновено обявяват имената на големите изпълнители, които ще ги оглавяват. И докато всички чакат да видят кой къде свири и кои изпълнители са обявени за хедлайнери, от Loudwire пък се чудят от къде произлиза музикалният фестивал по принцип. И успяват да дадат отговор на този въпрос.

"Smoke On The Water" на Deep Purple - каква е реалната история на песента

Каква е реалната история на песента "Smoke On The Water" на Deep Purple

Действителният случай, който вдъхновява текста на парчето

Кой в първият музикален фестивал

Това със сигурност не е Уудсток. Историята ни връща много години, всъщност векове, преди това. Според множество източници, включително HistoryExtra и Paamapp, първият музикален фестивал датира от Древна Гърция, където Питийските игри в Делфи са смятани за най-ранния пример за фестивал, включващ музика.

Снимка 646621

Източник: iStock

Игрите, които също са предшественик на Олимпийските игри, се провеждат през VI в. в светилището на Аполон в Делфи. Питийските игри са описани като празник на всичко красиво, като част от игрите е ден на музикални състезания. В допълнение към музиката, Питийските игри се фокусират и върху танци и артистични изяви.

Кой е най-старият настоящ музикален фестивал

Според HistoryExtra тази чест се пада на Three Choirs Festival, който включва хоровете от катедралите Херефорд, Глостър и Уорчестър, които се събират за музикално представяне. Фестивалът претендира да бъде най-старият, несъстезателен фестивал за класическа музика в света. През 2015 г. Three Choirs Festival, отбеляза своята 300-годишнина.

Снимка 646620

Източник: iStock

Кой е първият модерен рок фестивал

Що се отнася до ерата на рокендрола, джаз фестивалът в Нюпорт получава голяма заслуга за насърчаване на рок изпълненията в рамките на фестивалната среда. Както подсказва псевдонимът, не е задължително рокът да е фокусът на събитието, особено в най-ранната му форма. Фестивалът всъщност стартира през 1954 г. в Нюпорт, Роуд Айлънд, като джазът е в центъра.

The Rolling Stones - рок групата, спечелила най-много пари от продажба на билети в историята

Коя е рок групата, спечелила най-много пари от продажба на билети в историята

И точно колко е спечелила до този момент

Но що се отнася до въздействието на рока върху фестивала, това ще дойде няколко години по-късно през 1958 г., когато изпълнението на Чък Бери на "Sweet Little Sixteen" и "School Days" се превръща в хита на фестивала. Изпълнението също е заснето и използвано в документалния филм "Джаз в един летен ден".

До края на 60-те години рокът вече има още по-голямо влияние във фестивала с групи и  изпълнители като The Jeff Beck Group, Ten Years After и Jethro Tull, Джон Мейъл и Франк Запа, които допълват състава.

Снимка 646618

Източник: iStock

Кои други фестивали са ключови за вдъхновяването на модерния фестивал

Фестивалът в Рединг, въпреки че не е известен с това име, когато се появява за първи път през 1961 г., е един от първите музикални фестивали. По това време той е известен като Национален джаз и блус фестивал. Първоначално е замислен от Харолд Пендълтън, който също основа лондонския Marquee Club през 1958 г. Ричмънд Атлетик Граунд е домакин на музикалното събитие през 1961 г., което се мести на няколко места в Лондон през следващите години.

Съставът за първите две години е съставен изключително от джаз изпълнители, но през 1963 г. организаторите виждат разцъфтяващия потенциал на рокендрола и добавят Rolling Stones, Джорджи Фарис и Лонг Джон Болдри към афиша.

Две години по-късно, през 1965 г., рокът става преобладаващият жанр на фестивала, като джаз сесиите са преместени в следобедните часове. До 1969 г. джазът е напълно премахнат от афиша. До 1971 г. фестивалът се установява на уединено място в Рединг и популярността на рока процъфтява в афиша през 70-те и години по-късно съпътстващ фестивал, известен като фестивала в Лийдс, ще нарасне способността им да привличат повече фенове и да дават на групите друга платформа за участие.

Снимка 627116

Източник: iStock

Поп фестивалът в Монтерей от 1967 г. често се обсъжда като първият музикален фестивал, който е по-добре ориентиран към рок публиката. Провеждайки се на панаирните площадки на окръг Монтерей в Монтерей, Калифорния, събитието събира около 8500 души, за да видят Джими Хендрикс, Рави Шанкар и други.

Hills of Rock се завръща с Кorn

Hills of Rock се завръща с Кorn

Ню метъл пионерите свирят на 25 юли в първия фестивален ден в Пловдив

Фестивалът на остров Уайт стартира през 1968 г. с тълпа от 10 000 души, които превземат Ford Farm, за да видят на живо някои страхотни изпълнения. Година по-късно през 1969 г. Уудсток ще се превърне в един от най-известните фестивали в САЩ, които се провеждат, с фенове, стичащи се във фермата за млечни продукти на Макс Ясгур в Бетел, Ню Йорк за "три дни на любов и мир".