Напуканите устни са чест проблем на почти всички през зимата. За тях "работят" студът навън, отоплението вътре, което изсушава въздуха, както и постоянният ни импулс да ги оближем в опит да облекчим напукването.

Сухият въздух, антиоксидантите, диетата и сухата кожа през зимата

Как да се справим със сухата кожа през зимата

Бързи трикове на помощ

Последното, разбира се, има обратния ефект. Не бива да забравяме, че кожата на устните е различна от тази на почти цялото ни тяло - в нея няма мастни жлези, което я оставя по-суха и напукваща се.

Най-лесният начин да не допускане лющенето и болезненото напукване, е да ползваме балсам за устни 24 часа в денонощието. Нашата практика е за през нощта да посягаме добрия стар вазелин, който запечатва влагата в кожата и не позволява изсушаването й.

Снимка 341195

Източник: iStock

Вазелинът и въобще продуктите на петролна основа обаче не лекуват напукването и не подхранват устните. За да им помогнем повече, под мазния горен слой трябва да нанесем подхранващ крем на базата на серамиди, хиалуронова киселина или и двете едновременно.

Това са външните мерки, които можем да вземем за напуканите устни. Често обаче те могат да са причинени и от недостиг на определени витамини и минерали в организма като цинк, желязо и витамини от В групата. Препоръчителна е консултация с лекар преди да си самопредпишем подобни добавки.

Снимка 645623

Източник: iStock

Генералният извод от грижата за устните през зимата е да ползваме постоянно балсам за устни, да гледаме да не се обезводняваме и да овлажняваме въздуха в стаята. Както и да не пренебрегваме разнообразното хранене, допълват Self.