Ако обичаме да си похапваме, със сигурност да регулираме глада и да се справим с изкушенията, които са навсякъде около нас, си е трудна задача. Знаем няколко основни правила като това да хапваме често и по малко, да не изпускаме закуската и да наблягаме на по-засищащи храни като тези с високо съдържание на фибри.

Кой е „генът на глада“, който ни предразполага към затлъстяване

Кой е „генът на глада“, който ни предразполага към затлъстяване

Какво се открили учените от Кеймбридж

Но, за изненада или не, има и един друг лесен трик, с който може да противодействаме на апетита си и да гo притъпим чрез естествени механизми, с които тялото ни разполага, както и благодарение на невробиологията. Защото науката е доказала за пряка връзка между обонянието ни и хипоталамуса, тази част от мозъка, която контролира чувството за ситост.

Оказва се, че лесно можем да заблудим мозъка си, че сме яли конкретни храни, ако само ги помиришем. Това явление се нарича сензорно-специфична ситост. Ето и как и с какво да я постигнем, без да слагаме на съвестта си излишни калории.

Снимка 744020

Източник: iStock

Ванилия

Според учени от лондонската St. George's Hospital, ароматът на ванилия не само няма да ни накара да мечтаем за торти, а ще намали значително желанието ни да хапваме сладко.

Силният и доста сладък аромат бързо задоволява центъра за удоволствие в мозъка и така действа като средство за подтискане на апетита - особено за сладки. Именно затова е добра идея да инвестираме в хубава свещ с ванилов аромат, която да си палим вечер, когато сме на път да прегрешим с нещо сладко.

Снимка 381233

Източник: iStock

Мента и грейпфрут

Според учени от японския Osaka University, вдишването на мента на всеки два часа може да намали приема на калории с до 23%. Ароматът й е толкова силен и свеж, че може лесно да редуцира желанието за мазни и солени храни. Ако пък искаме и допълнителни ползи за ускоряване на метаболизма, най-добре е към ментата да добавим и цитрусов аромат.

Грейпфрутът е идеален за целта, защото активира симпатиковата нервна система, с което апетитът се намалява, а горенето на мазнини се увеличава. Освен това ароматът му подобрява настроението ни, а с това и се избягва възможността за емоционално хранене.

Снимка 744009

Източник: iStock

Зелена ябълка и банан

Според изследване на д-р Алън Хирш, хората, които вдишват аромата на зелени ябълки или банани, докато са гладни, отслабват повече от тези, които не го правят. Неутралните, но сладки аромати, като тези два, намаляват апетита. А най-лесният начин да се възползваме от тези ползи, е да си купим съответните етерични масла, съветва City Magazine.

Натурален шоколад

Шоколадът само го миришем - тази шега всъщност може да си е истина, защото дори само ароматът му засища сетивата ни. Според изследване, публикувано в списанието Regulatory Peptides, миризмата на натурален шоколад намалява нивата на хормона на глада грелин.

5 следобедни закуски, с които да заситим глада до вечерта

5 следобедни закуски, с които да заситим глада до вечерта

Хем засищащи, хем не развалят апетита за вечеря

И така с този на пръв поглед странен ритуал успяваме да постигнем т.нар. обонятелно насищане. А след него дори няма да изпитваме нужда да си похапнем едно парче, защото мозъкът ни ще си е взел това, от което е имал нужда. Или поне ще се задоволим с много по-малко, отколкото бихме изяли в противен случай.