За много жени месечният цикъл е период, съпътстван от продължителни и мъчителни болки. И с идеята "в онези дни" от месеца дамите да се почувстват поне малко по-комфортно, облекчени и освободени от работни ангажименти, една държава в Европа планира да въведе "менструален отпуск".

Телефоните, Англия и забраната за използване на мобилни устройства, докато шофираме

В коя държава използването на телефон от шофьора е вече незаконно

Солени глоби за жителите на...

Всъщност идеята е реализирана и действаща в много малко страни по света. Испания пък е първата държава на нашия континент, която вече обмисля как да формулира закон, с който да я приложи на своя територия.

Засега по въпроса с "менструален отпуск" е уточнено, че дамите ще могат да вземат от три до пет дни в месеца платен отпуск. Той ще им бъде позволен едва след като представят на работодателя си бележка от лекар. С нея те ще доказват, че месечният им цикъл е съпътстван от болки и неразположение, които биха затруднили способността им да работят.

Снимка 574182

Източник: iStock

От "менструален отпуск" няма да могат да се възползват всички испанки. Тази възможност ще бъде достъпна само за жените, при които цикълът е диагностициран като обострено състояние.

Pantone Period, новият червен цвят и дейността на шведската компания Intimina

Месечният цикъл като вдъхновение

Все пак сме 2020 г.

В законопроекта е включено и друго предложение, свързано с целта да се помогне на дамите да се чувстват по-малко дискомфортно в дните от менструалния си цикъл. А именно - образователните институции и затворите в Испания да започнат да предоставят продукти за женска хигиена, и то напълно безплатно.