През 2014 г. Дания стана първата европейска държава, която прие закон, който улеснява законната смяна на пола. Швеция, която пък през 1972 г. стана първата страна, която изобщо узакони промяната на пола, наскоро ограничи хормоналното лечение и мастектомията за пълнолетни хора.

Алехандро Коломар, нудизъм и разрешението на съда в Испания да се разхожда гол по улиците

Когато съдът ти разреши да се разхождаш гол по улиците

Защото имаш това право

Друга северна държава, Шотландия, през януари прие законопроект за промяна на пола, който обаче беше блокиран от Уестминстър с доводите, че може да има "сериозно неблагоприятно въздействие" върху съществуващите закони в Обединеното кралство.

Какво обаче се случва на южната част на континента? В Испания също имат отношения към законите за смяна на пола. Последно парламентът даде окончателно одобрение на закон, който позволява на лица над 16 години да променят своя законно признат пол. В документите е посочено, че процесът на промяна на пола на теория може да отнеме около три, четири месеца.

За да сменят пола си в личната си карта, преди хората трябваше да имат медицинска диагноза и да са били на хормонално лечение в продължение на две години. Сега обаче условията са други - всеки може да се идентифицира с друг пол и да го потвърди три месеца по-късно. Деца на възраст 12-13 години ще се нуждаят от одобрението на съдия, а на тези на 14-15 години ще им трябва разрешение от родител.

Снимка 607084

Източник: iStock

Преди гласуването министърът на равенството Ирене Монтеро каза на депутатите, че "транс хората не са болни хора, те са просто хора". След като законът бе приет, слагайки край на продължилия 20 месеца парламентарен дебат, Монтеро бе забелязана да се усмихва пред Конгреса.

Не навсякъде обаче законът бе приветстван. Патриша Билбао, която бе сред протестиращите, каза: "Ние сме тук, за да подкрепим правата на жените, тъй като те напълно ни заличават с тези мизогинни закони."

Междувременно друг закон, касаещ жените, бе приет в Испания. Сега това е първата страна в Европа, която прие законодателство, даващо на жените платен менструален отпуск. Законът означава, че държавата ще плаща отпуск по болест на жени, страдащи от силна менструална болка, ако те имат бележка от лекар.

Хамон иберико, жълъдите и как климатичните промени заплашват производството му

Защо скоро може да не ядем хамон

Какво се случва с вкусния испански продукт

Този закон също бе посрещнат със съпротива, тъй като се предполага, че работодателите ще започнат да имат предпочитания към наемането на мъже, пише BBC.