По време на менструация жените често се разсейват с гледане на филми и сериали, четене и други подобни статични занимания. И докато през този период повечето дами предпочитат да се въздържат от секс и мастурбиране, то се оказва, че изобщо няма причина да се лишават от нито от двете физически удоволствия.

Съвместната мастурбация - горещ начин да разнообразим сексуалния живот

Съвместната мастурбация - ключът към страхотния секс

По-забавно е с другарче

Научно доказано е, че мастурбирането оказва ползи за здравето и облекчава стреса. Освен това има достатъчно добри причини жените да го практикуват дори и по време на месечния си цикъл.

Като цяло мастурбацията повишава нивата на серотонин и допамин - два невротрансмитера, които отговарят за доброто настроение и са свързани с удоволствието и понижаването на стреса. Когато жената достигне оргазъм, тялото пък освобождава хормоните за спокоен сън - пролактин и окситоцин.

"Окситоцинът, особено когато се освобождава по време на оргазъм, понижава нивата на кортизола, хормона на стреса, и следователно дава усещане за облекчение", казва д-р Соня Бахлани, която практикува в Ню Йорк.

Особеното по-специално при мастурбирането по време на менструация, е, че удоволствието се усеща дори повече. Това е така, защото през тези няколко дни притокът на кръв към гениталиите е увеличен.

Снимка 640189

Източник: iStock

Освен това менструалната кръв може да послужи и като естествен лубрикант, който да помогне при секс с партньор или използването на играчки. Все пак, сексът по време на цикъла на жената може и още да се смята за тема табу, но през годините се практикува от повече двойки.

Може би най-голямата полза от мастурбирането докато е в менструация, за всяка жена обаче си остава облекчаването на спазмите. При оргазъм се освобождава окситоцин, който е естествено болкоуспокояващо и може да облекчи менструалната болка.

Последно по ред, но не и по важност, е повишаването на настроението. Според изследване на Чикагския университет по време на цикъл жените са по-възбудени и имат повече сексуални фантазии. За тази реакция на организма е отговорен тестостеронът, който се повишава в рамките на "онези няколко дни в месеца".

Защо човек еволюционно е достигнал до нуждата да мастурбира

Защо човек еволюционно е достигнал до нуждата да мастурбира

Дейност, датираща от милиони години

Наред с това учените отчитат и подсъзнателен психологически фактор. Той се изразява в това, че докато са в менструация, жените са имат по-голямо сексуално желание, защото са наясно, че е и по-малко вероятно да забременеят, пише Women's Health.