Говоренето по телефон, докато шофираме, може да е изключително опасно и е наказуемо почти навсякъде по света. Властите в Англия обаче са предприели още по-строга политика - вече забраняват използването на мобилно устройство по какъвто и да е начин, докато седим зад волана на колата, пише британското издание Autocar.

Според информацията, считано от 25 март, в страната влизат в сила по-строги правила, които правят използването на мобилни устройства от шофьора незаконно. И "използване" касае почти всички функции, а не само провеждането на разговори. Забранено е снимането, записът на видео, използването на всякакви приложения, играенето на игри и т.н.

Шофьорите, хванати в нарушение, са застрашени с глоба до 1000 паунда и отнемане на шест контролни точки. При по-сериозни нарушения е възможно дори да им бъде отнета книжката за определен период от време.

Според новия закон, на шофьорите е разрешено единствено да извършват безконтактни плащания през телефона си в ресторанти за бързо хранене например - стига автомобилът да е в пълен покой. Устройства ще продължат да могат да се ползват с устройства за свободни ръце, както и за навигиране, стига да не са в ръцете на шофьора, а на стойка на таблото.

Снимка 568447

Източник: iStock

Транспортният министър на Англия - Грант Шапс, обоснова новите правила с желанието на правителството да увеличи безопасността и да елиминира вратичката в закона, която до момента даваше основание на шофьорите да твърдят, че не са използвали телефона си за "интерактивна комуникация". Именно такъв израз бе използван в английското законодателство до момента, като текстът е написан преди широкото навлизане на смартфоните в живота ни.

"Ще направя всичко по силите си, за да гарантирам безопасността по пътищата. Именно заради това предприемам подход на нулева толерантност към тези, които решават да рискуват животи, използвайки телефон, докато шофират", коментира Шапс. "Всеки, който реши да прекрачи този ключово важен закон, ще се изправи пред сериозно наказание."

Предложението за промяна в закона е било внесено в британския парламент през ноември миналата година, а последвалото обществено обсъждане е показало огромна обществена подкрепа. Според социологическите проучвания цели 81% от респондентите са заявили, че подкрепят по-строгите мерки.

Според правителствената агенция Think!, отговаряща за пътната безопасност в Англия, шофьорите са до четири пъти по-застрашени от инцидент, ако се разсейват с използването на телефон. В доклада си експертите заявяват още, че реакциите на шофьорите са два пъти по-бавни, което допълнително осмисля въвеждането на по-строги правила.

Промяната ще бъде популяризирана в обществото в Англия и Уелс чрез комуникационна кампания на стойност 800 000 паунда.