На всички ни се е случвало паметта да ни изневерява от време на време - най-вече когато сме прекалено уморени или под стрес. Тези моменти зачестяват с напредване на възрастта, а на нас ни се иска въпреки нея да продължаваме да помним като слон.

Следобедната дрямка, настроението, работната памет и защо още е полезна тази почивка

Ползите от следобедния сън

И колко време е добре да си почиваме следобед

Разбира се, има редица фактори, които влияят върху функционирането на мозъка и когнитивнитe ни способности, но има и не един и два начина да подсилим паметта си. И не говорим за някакви сложни задачи или прием на медикаменти, а най-прости навици, което лесно можем да вкараме в ежедневието си.

Хранене

То е свързано с цялостното функциониране на нашия организъм и е важно да си набавяме разнообразни полезни вещества, за да бъде и мозъкът ни по-млад за по-дълго. 

Снимка 530200

Източник: iStock

Зеленолистните зеленчуци например не самo съдържат желязо, фибри и други полезни вещества, но и ако ги консумираме редовно, подпомагат паметта и способността да запомняме по-бързо.

Черен пипер и куркума също е една позната комбинация, която знаем, че подсилва имунитета. Оказва се обаче, че можем да я използваме и срещу натрупване на плаки в мозъка, които пречат на паметта и са характерни за болестта на Алцхаймер.

Важно е в менюто ни често да присъства и риби, богати на омега-3 мастни киселини. За разлика от растителните източници, в тях се съдържа DHA (докозахексаеновата киселина), която подобрява функцията на мозъка.

Горските плодове са друг приятел на мозъка, защото са пълни с антиоксиданти. Tе преминават кръвно-мозъчната бариера и го предпазват от токсини. Антиоксиданти и мононенаситени мазнини има и в зехтина, затова е препоръчително той да замени олиото в нашата кухня.

Снимка 512342

Източник: iStock

Важно е да намалим до минимум консумациятa на захар и захарни изделия, защото учените отдавна са доказали, че тя се отразява пагубно на краткосрочната памет. 

Хидратация

Разбира се, че мозъкът ни не може да функционира без вода - тя е неговото гориво. Затова трябва да си взимаме дневната дажба спрямо килограмите, а винаги, когато се почувстваме замаяни и ни е трудно да се концентрираме, решението отново се крие в чаша вода.

Навици

Добре е да намалим времето, което прекарваме пред телевизора, защото е доказано, че колкото по-дълго е то, толкова по-зле за мозъка и паметта. Вместо това, можем да си изберем любими активности, които да ни накарат да размърдаме сивото вещество или пък занимания с ръце - като градинарство например.

Снимка 489221

Източник: iStock

Добра идея е да започнем да практикуваме йога, защото с нея постигаме баланс не само на тялото, а и на ума. Концентрацията и осъзнатостта подобряват мозъчната функция и ни помагат да бъдем в кондиция. Слушането на любима музика пък води до повишени нивa на допамин, който действа благотворно на мозъка.

Според различни изследвания е добре да добавяме към редовните си тренировки и няколко минути спринт. С тях се подобрява циркулациятa на кръвта към мозъка, което влияе положително на хипокампуса, отговорен за запаметяването.

Много са важни и ежедневните разходки, особено ако са сред природата. Не е за подценяване и социалният контакт, който при хора в напреднала възраст доказано намалява риска от проблеми с паметта и деменция. От съществено значение е и да си набавяме необходимото количество сън всяка вечер, защото през това време мозъкът се прочиства.

Кофеинът, мозъкът, краткосрочната памет и кога естественият стимулант е безсилен

Защо кофеинът невинаги ни събужда

Всяко нещо си има своите граници

Често проблемите с паметта се дължат и на различни дефицити в организма, затова е добре да обърнем внимание на нивата на витамините от група В и, ако е необходимо, да ги приемаме под формата на хранителни добавки, предава Women's Health.