Печените зеленчуци са една от най-универсалните гарнитури, които можем да добавим към най-разнообразни ястия. Те са чудесно допълнение към различни видове месо, риба, но дори и самостоятелно вкусът им е достатъчно богат, за да се превърнат във вкусно и здравословно ястие за обяд или вечеря.

Кога е правилното време да добавим сол при готвене

Кога е правилното време да добавим сол при готвене

В зависимост какво сме решили да приготвим

Макар че сезонните и свежи зеленчуци не се нуждаят от много добавки, вероятно сме се замисляли за начини, с които да обогатим вкуса им. За да го постигнем, всъщност далеч не е нужно да прибягваме до сложни рецепти. Достатъчно е просто да добавим малко от един от най-популярните и често използвани в италианската кулинария сосове.

Това е пестото. Макар да ни е познато като една от съставките в салатата "Капрезе" или като част от съставките в някои видове паста и пица, то всъщност може чудесно да допълни семплите печени зеленчуци.

Снимка 737483

Източник: iStock

Избраните от нас зеленчуци нарязваме на парчета от около 2.5 см, овкусяваме с маслиново масло, сол и черен пипер. Печем ги на 220°C за 45 до 50 минути, като по средата на времето ги обръщаме веднъж. Щом зеленчуците се изпекат и ги извадим от фурната, остава единствено да добавим песто отгоре. И готово - получаваме много по-вкусни зеленчуци с малко усилия.

Освен че е лесна и бърза идея за вкусна гарнитура, другият плюс на тази рецепта е, че позволява да изберем зеленчуци според вкуса ни. Пестото се допълва най-добре с моркови, тиквички, броколи, карфиол, червен лук, брюкселско зеле, цвекло, чушки, картофи.

Снимка 737481

Източник: iStock

Колкото до количеството от соса, което да добавим, е добре да имаме предвид, че не е необходимо да бъде голямо, тъй като той сам по себе си има силно изразен вкус. Препоръчително е когато го добавяме, да бъде на стайна температура. Ако тъкмо се го извадили от хладилника, можем бързо да го затоплим, като сложим бурканчето под течаща топла вода или го поставим в купа с топла вода.

Изненадващата съставка, която прави пържените яйца още по-вкусни

Изненадващата съставка, която прави пържените яйца още по-вкусни

Макар и на пръв поглед нестандартна, допринася за вкус и баланс на яйцата

В случай че пък е по-гъсто от предпочитаното, можем да разредим консистенцията му, като добавим малко зехтин и разбъркаме. А ако се стремим да постигнем по-кремообразен вкус, е добър вариант да добавим сметана. За почитателите на лютивата храна можем да поръсим и с чили на вкус, съветва Simply Recipes.