Всички знаем колко е важен сънят и колко са неприятни последствията от недоспиването. Оказва се, че не само шест часа и половина пълен покой през нощта са полезни, но и следобедната дрямка е от огромно значение, особено за ума ни.

Сънят, смартфоните, омега-3, лавандулата, чаят от лайка и другите тайни на добрия сън

Безценни съвети за добър сън

Експерт по съня споделя своите тайни

За мнозина този вид почивка е знак за мързел, липса на енергия или дори болест. Според ново проучване обаче тя подобрява функцията на мозъка и ни прави по-устойчиви психически.

Изследването разглежда както физическото, така и когнитивното състояние сред 2214 души на възраст над 60 години, жители на големи градове в Китай.

Снимка 521692

Източник: iStock

Участниците, които са се отпуснали следобед, показали "значително по-висок" резултат на така наречения Mini Mental State Exam (MMSE), стандартизиран скринингов тест за деменция, уточняват от Healthline.

Снимка 521688

Източник: iStock

Тестът оценява визуално-пространствените умения, обхвата на вниманието, възможността за решаването на проблеми, работната памет, локалната информираност и вербалната плавност.

Изтощение, стрес, преумора, сън и кои са седемте типа почивка, от които имаме нужда

Седемте типа почивка, от които имаме нужда

Не се бяхме сещали за някои

Що се отнася до идеалната, здравословна дрямка, според психолога Катрин Хол, тя трябва да е между 13:00 и 15:00 часа и да продължи 10-30 минути. Тази кратка почивка подобрява настроението, енергията и производителността, като същевременно намалява физическото и психическо напрежение.

Кратките почивки ни помагат да учим по-ефективно

Кратките почивки ни помагат да учим по-ефективно

Мозъкът ни е удивителна машина

А по-дългото отпускане от 60 минути например е изключително полезно, в случай че учим. Защото мозъкът ни започва да прехвърля спомени от мястото за временно складиране в мозъка - хипокампуса - в техния постоянен дом, кората.