Стотици милиони хора в света отварят очи всяка сутрин с помощта на поне една чаша кафе. Е, невинаги се получава, защото и тази любима напитка не е вълшебна - има моменти, в които е безсилна да ни събуди.

Кафе, кофеин и в топлото или в студеното има повече кофеин

Топло или студено кафе – в кое има повече кофеин

Каква е разликата

"Кофеинът възбужда мозъка, като стимулира централната нервна система", напомня Санам Хафиз, доктор по медицина и невропсихолог. Освен това, подобрява вниманието, краткосрочната памет, времето за реакция и бързината, с която обработваме информацията.

Но "най-забележимият ефект" е, че вдига настроението, добавя доктор Сиема Сарин.

Снимка 534948

Източник: iStock

Този естествен стимулант увеличава сърдечната честота и кръвното ни налягане. Така освобождава адреналин, който повишава бдителността, и допамин, който пък е свързан с удоволствието. И не на последно място - блокира мозъчните рецептори за аденозин, химикала, който ни прави сънливи.

Но както вече споменахме, кофеинът не е вълшебен и въздействието му върху сивото ни вещество и производителността има своите граници.

Според ново проучване от 2021 г., той може да ни предаде особено ако не сме си доспали. Защото "увеличаването на приема му, не води непременно до повишаване нивото на бдителност", обяснява доктор Сарин.

Снимка 534949

Източник: iStock

И за да я разберем напълно, експертът сравнява ефекта на кафето с влакче в увеселителен парк: то се качва все по-нагоре и нагоре, след което рязко се спуска. Тоест, действа до определен момент, след това напълно спира да работи.

Въздействието на кофеина при някои от нас може да отслабне много по-рано, уточняват от Bustle. Всичко зависи от дневната доза и от времето от последната чаша със събуждащата напитка.

Кафето, кофеинът и моменталният ефект върху мозъка

Какво се случва в мозъка след чаша кафе

Научно обяснение на добре познатото усещане

Всеки милиграм над ефикасните 200 не би повлиял кой знае колко върху бдителността ни. А ако редовно консумираме по четири чаши на ден, вероятността да ни събуди става все по-малка.