Пролетта е времето, в което става все по-топло, а разнообразието от свежи плодове и зеленчуци на пазара - все по-голямо. Просто няма как да не свързваме преходния сезон с аромата и вкуса и сладки ягоди, които толкова много обичаме да си похапваме. И ако не се замисляме много-много, когато си взимаме поредната кутийка с тях, то ето какво ни разкрива науката.
Освен червеният им цвят, най-характерното за ягодите са малките семки, които покриват цялата им външна повърхност. Със сигурност не са най-приятната част от тях, защото все попадат между зъбите ни. А и изниква логичният въпрос защо не са вътре в плода, както е при повечето като ябълки, круши, киви и т.н.
Е, и за това си има логично обяснение, което ни дава проф. Арън Листън от Department of Botany and Plant Pathology към Oregon State University. По думите му, малките, черни точици всъщност не са семената на ядките, а сами по себе си също са плод.

Източник: iStock
Тяхното научно наименование е ахениум - вид сух плод, който се образува при много от цъфтящите растения. И както и другите плодове, те самите също имат семе в тях. Върху една средно голяма ягода се намират около 200 на брой ахениуми. И така излиза, че когато изядем нея, всъщност изяждаме стотици плодове наведнъж.
Ягодата наистина има уникална структура сред плодовете и е трудно да я причислим към останалите нейни събратя, които общо наричаме горски плодове - като малини, къпини, боровинки и други. Според учените, тя наподобява по-скоро структурата на цветята, при които целият размер може да не се увеличава в процеса на узряване, но тичините се уголемяват, обяснява Live Science.

Източник: iStock
В повечето случаи конкретни гени карат плодовете да растат по-големи и с това да стават и все по-сладки. Но с ягодите случаят не е такъв, защото те могат да си останат все така малки, но да стават все по-апетитни.
Освен това малките плодове са много успешни и в своето разпространение, защото със семената отвън, то става много по-лесно. Ахениумите не са силно прикрепени към месестата част, което подпомага разпръскването им. И така на много места можем да намерим диви ягоди.
Очевидно ягодите не само са много вкусни и привлекателни на вид, но и впечатляващо сложни като устройство. А това може само да ни накара още по-често да си ги похапваме.